Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prima zi de licitație a…

Prima zi de licitație a 6 companii de stat, printre care și SA Metalferos. Niciun potențial cumpărător nu a venit la licitație

Astăzi a început licitația cu strigare pentru 6 societăți pe acțiuni unde statul deține majoritatea. Cel mai scump activ scos la vânzare este cel al SA Metalferos. Statul a pus la vânzare un pachet de 78,282% din acțiuni în valoare de aproximativ 908 milioane de lei.

La prima strigare, care a avut loc astăzi la ora 10.00 nu a fost vândut niciun pachet de acșiuni, niciun doritor de a cumpăra aceste pachete nefiind înregistrat, astfel încât sesiunile de vânzare vor continua în următoarele zile.

Cele 6 societăți pe acțiuni la care statul deține pachetele majoritare sunt S.A. „Drumuri-Orhei”, S.A. „Drumuri-Soroca”, S.A. „Drumuri- Criuleni”, S.A. „Drumuri-Cahul”, S.A. „Institutul de cercetări științifice „Rif-Acvaaparat” din Bălți și S.A. pentru achiziționarea, prelucrarea și livrarea metalelor feroase și neferoase „METALFEROS”.

Potrivit unui comunicat al Agenției Proprietăți Publice, vânzarea acestor pachete de acțiuni se va desfășura în perioada 17 – 21 august 2020 pe piața reglementată, prin intermediul Bursei de Valori, prin licitații cu strigare.

Potrivit regulamentelor Bursei de Valori, licitațiile vor avea loc în fiecare zi la ora 10.00, iar doritorii de a cumpăra pachetele trebuie să se înregistreze prin intermediul brokerilor acreditați de instituție până la ora 9.45. În cazul în care, până la această oră nu se înregistrează niciun cumpărător, licitația nu poate avea loc.

Potrivit reponsabililor Bursei de Valori, prețul pachetelor nu poate scădea în cazul în care la o licitație nu participă niciun cumpărător, acesta fiind stabilit din timp de proprietarul pachetelor de acțiuni, Agenția Proprietății Publice în acest caz.

Dacă la licitație se înscriu mai mult de 2 brokeri cumpărători, atunci, dimpotrivă, prețul pachetelor unice ar putea crește până la adjudecarea acestora.

Licitațiile vor continua până vineri, iar dacă până atunci nu vor fi vândute, atunci proprietarul pachetelor de acțiuni urmează să ia o nouă decizie referitor la soarta acestora. Din cele 6 pachete scoase la vânzare, cel mai scump și atractiv este cel al constroversatului monopolist de stat, SA Metalferos.

Privatizarea Metalferos se va produce însă în contextul în care organele de drept nu au răspuns încă la întrebările legate de beneficiarii schemelor din ultimele decenii care au bântuit întreprinderea și au delapidat-o de zeci de milioane de dolari.

Anterior, mai mulți politicieni, dar și șefi de Guvern au declarat că Metalferos a fost controlată și spoliată de bani prin managerii puși de către fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. Unul dintre aceștia este și fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, recent retras din partid și despre care s-a scris de mai multe ori că ar avea interese la companie.

Ziarul de Gardă a publicat recent o investigație în care s-a constat că Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar.

Banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deținea funcții publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale fostului politician. 

Abia după publicația investigației, organele de drept dețin aceleași documente pe care ZdG le-a analizat, au efectuat noi percheziții în dosar fiind reținute 16 persoane. PG le-a înaintat tuturor figuranților învinuirea pentru escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale.

Cu toate acestea, de mai bine de opt luni, dosarul penal în care se examinează aceste circumstanțe, care duc și spre urmele unui deputat din actuala coaliție majoritară din Parlament, rămâne pe masa procurorilor.