Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Începe construcția liniei electrice Vulcănești…

Începe construcția liniei electrice Vulcănești – Chișinău. Cât costă proiectul și cine-l va implementa

Vineri, 29 martie, începe construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău, care unește sistemul energetic al R. Moldova cu cel al României. Contractorul a primit accesul în teren pentru demararea lucrărilor, iar din data de 8 aprilie curent vor începe săpăturile de fundație în primele 3 localități din sudul țării, satele Congaz, Congazcicul de sus, Dezghingea, anunță Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă.

Șantierul de lucru a fost vizitat de către președinte Republicii Moldova, Maia SANDU, alături de ministrul energiei, Victor PARLICOV, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan SURUGIU,  directorul ÎS Moldelectrica, Sergiu APARATU, precum și reprezentanți ai administrației publice locale și raionale din Comrat, se precizează în comunicat.

„Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace, care reprezintă un punct de cotitură între două etape – o Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac și o Moldovă independentă și liberă să aleagă de unde cumpără energie electrică, la cel mai bun preț și fără presiunea șantajului politic din afară”, a punctat președinta Maia Sandu, prezentă la evenimentul de lansare a construcției, care a avut loc în Congaz, UTA Găgăuzia.

„Pentru că guvernările precedente nu voiau să dezlege Moldova de șantaj și dependență energetică, acest proiect a fost amânat timp de decenii. Abia în septembrie 2019, proiectul a fost aprobat de Guvern. Linia electrică, construcția căreia începe din Congaz, va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025. De asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești – Arciz, din regiunea Odesa”, a punctat Maia Sandu.

Evenimentul de lansare a lucrărilor a avut loc vineri, 29 martie/ sursa foto: Maia Sandu/facebook

În context, ministrul energiei, Victor Parlicov, a subliniat faptul că interconexiunile fizice cu România și, respectiv, cu sistemul energetic european înseamnă securitate energetică și aprovizionare sigură cu energie electrică a țării: „Pentru a ne integra în piața europeană a energiei, ne mai propunem alte 3 noi proiecte la care muncim și pe care le avem pe agenda priorităților – sunt 3 linii noi de înaltă tensiune: Strășeni – Gutinaș, Bălți -Suceava și Vulcănești – Arciz”.

Totodată, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, a menționat că linia electrica Vulcănești – Chișinău va cuprinde circa 500 de piloni, poziționați la o distanță și înălțime sigură pentru oameni și localități: „Greutatea integrală a liniei va fi practic similară cu cea a Turnului Eiffel – circa 10 mii de tone, iar capacitatea noii linii va fi de circa 500 MW, o putere ce ar putea asigura circa 50% din consumul de energie electrică a țării în perioada cu sarcină maximă”.

De cealaltă parte directorul ÎS Moldelectrica, Sergiu APARATU, a menționat că proiectul este unul important pentru facilitarea sistemului electroenergetic național, aducând un aport considerabil la dezvoltarea piețelor de energie electrică în regiune, cât la accelerarea procesului de integrare Europeană a sistemului electroenergetic de transport a energiei electrice.

Construcția demarează după ce, în luna decembrie, Ministerul Energiei anunța că terenurile aferente liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Vulcănești–Chișinău, proiect declarat de utilitate publică și de interes național, urmau a fi expropriate, iar proprietarii terenurilor vor primi despăgubiri în conformitate cu legislația Republicii Moldova. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern.

Ministerul anunța atunci că linia va crește securitatea energetică a Republicii Moldova și întărește interconectarea cu România prin extinderea interconectorului Isaccea Vulcănești până la Chișinău. Construcția liniei este parte a Strategiei energetice până în 2023 și a Foii de parcurs în domeniul electroenergetic până în anul 2023, iar finalizarea acesteia este planificată pentru a doua jumătate a anului 2025. 

După intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern, aproape 900 de terenuri aflate în proprietate privată, precum și în proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale ale raioanelor Taraclia, UTA Găgăuzia, Cahul, Leova, Cimișlia, Hâncești, Ialoveni și mun. Chișinău (comuna Băcioi) urmau a fi expropriate și transferate în proprietatea statului.

Instituția responsabilă de procedura de expropriere și implementarea Proiectului este Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii.

Construcția liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău este parte a Proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova. Valoarea proiectului este de 61 milioane de Euro, dintre care circa 27 de milioane de Euro sunt pentru construcția Liniei. Proiectul este finanțat de Asociația Internațională de Dezvoltare, grupul Băncii Mondiale.

sursa foto: Maia Sandu/facebook

În luna februarie curent, pentru IPN, Constantin Borosan, secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, declara că lucrările de construcție a liniei electrice Vulcănești-Chișinău vor fi finalizate în anul 2025.

Contractul de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău a fost semnat la data de 12 noiembrie 2021. Lucrările sunt efectuate de compania indiană KEC International, cea care a câștigat o licitație în acest sens, după ce un consorțiu de companii românești a fost descalificat pentru că garanția bancară nu era din partea consorțiului, dar din partea unei singure companii. În februarie 2022, compania KEC International a înregistrat în R. Moldova firma „KEC International Limited Sucursala Chișinău”