Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Datoriile R. Moldova la gaze,…

Datoriile R. Moldova la gaze, subiectul audierilor publice la Parlament: „Problema acestei sume uriașe trebuie să fie tratată cu maximă vigilență”

În prezent, datoria malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul „Gazprom” constituie circa 715 milioane de dolari, inclusiv cu penalități, iar datoria malului stâng al Nistrului constituie aproape 6,8 miliarde de dolari. Informațiile au fost prezentate de către președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”. Comisia de control al finanțelor publice a desfășurat, marți, 12 aprilie, audierea publică privind problema protejării intereselor statului în calitate de acționar al SA ”Moldovagaz”.

Potrivit notei emise de către Secretariatul Parlamentului, la audieri au participat membrii Comisiei, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban, reprezentanți ai conducerii Agenției Proprietății Publice (APP), Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Biroului Politici de Reintegrare, ai comunității academice.

Potrivit informației prezentate de către președintele Comisiei de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în prezent datoriile malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul ”Gazprom” constituie circa 715 milioane de dolari cu penalități, care revin în principal întreprinderilor termoelectrice.

Există un mecanism  de stingere a datoriilor și posibilități de lichidare a acestora într-o perioadă foarte scurtă”, a menționat Vadim Ceban.

În ce privește partea stângă a Nistrului, Vadim Ceban declara că, datoria constituie aproape 6,8 miliarde de dolari, care aparține în special SRL „Tiraspoltransgaz”. Potrivit lui Vadim Ceban, există un proiect de acord intre acționari care oferă soluții în problema  datoriei respective, însă nu poate fi abordat în lipsa unui Guvern plenipotențiar în Republica Moldova.

Președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Igor Munteanu ,a remarcat deschiderea administrației SA ”Moldovagaz” pentru a discuta subiectul datoriilor consumatorilor din Republica Moldova, inclusiv celor de pe malul stâng al Nistrului.

Problema acestei sume uriașe trebuie să fie tratată cu maximă vigilență, rezolvarea acesteia necesită un efort consistent nu doar al acționarilor SA „Moldovagaz”, ci și al autorităților statului”, a specificat deputatul. 

La ședință au mai fost discutate subiecte, precum administrarea acțiunilor statului în cadrul SA ”Moldovagaz”, tarifele pentru gazele naturale, sursele alternative de aprovizionare cu gaze naturale a Republicii Moldova, precum și perspectiva alinierii țării noastre la Pachetul Energetic III al Uniunii Europene.