• Datoriile R. Moldova la gaze, subiectul audierilor publice la Parlament: „Problema acestei sume uriașe trebuie să fie tratată cu maximă vigilență”

  Datoriile R. Moldova la gaze, subiectul audierilor publice la Parlament: „Problema acestei sume uriașe trebuie să fie tratată cu maximă vigilență”
  de
  14 aprilie 2021 | 10:48

  În prezent, datoria malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul „Gazprom” constituie circa 715 milioane de dolari, inclusiv cu penalități, iar datoria malului stâng al Nistrului constituie aproape 6,8 miliarde de dolari. Informațiile au fost prezentate de către președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”. Comisia de control al finanțelor publice a desfășurat, marți, 12 aprilie, audierea publică privind problema protejării intereselor statului în calitate de acționar al SA ”Moldovagaz”.

  Potrivit notei emise de către Secretariatul Parlamentului, la audieri au participat membrii Comisiei, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban, reprezentanți ai conducerii Agenției Proprietății Publice (APP), Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Biroului Politici de Reintegrare, ai comunității academice.

  Potrivit informației prezentate de către președintele Comisiei de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în prezent datoriile malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul ”Gazprom” constituie circa 715 milioane de dolari cu penalități, care revin în principal întreprinderilor termoelectrice.

  Există un mecanism  de stingere a datoriilor și posibilități de lichidare a acestora într-o perioadă foarte scurtă”, a menționat Vadim Ceban.

  În ce privește partea stângă a Nistrului, Vadim Ceban declara că, datoria constituie aproape 6,8 miliarde de dolari, care aparține în special SRL „Tiraspoltransgaz”. Potrivit lui Vadim Ceban, există un proiect de acord intre acționari care oferă soluții în problema  datoriei respective, însă nu poate fi abordat în lipsa unui Guvern plenipotențiar în Republica Moldova.

  Președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Igor Munteanu ,a remarcat deschiderea administrației SA ”Moldovagaz” pentru a discuta subiectul datoriilor consumatorilor din Republica Moldova, inclusiv celor de pe malul stâng al Nistrului.

  Problema acestei sume uriașe trebuie să fie tratată cu maximă vigilență, rezolvarea acesteia necesită un efort consistent nu doar al acționarilor SA „Moldovagaz”, ci și al autorităților statului”, a specificat deputatul. 

  La ședință au mai fost discutate subiecte, precum administrarea acțiunilor statului în cadrul SA ”Moldovagaz”, tarifele pentru gazele naturale, sursele alternative de aprovizionare cu gaze naturale a Republicii Moldova, precum și perspectiva alinierii țării noastre la Pachetul Energetic III al Uniunii Europene.  

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță despre cum va fi prognoza meteo în săptămâna care urmează (17 mai – 23 mai). Astfel, luni ne așteptăm la averse cu descărcări electrice. Presiunea atmosferică va rămân…
  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Uniunea Europeană (UE) consideră că decizia Rusiei de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state „neprietenoase” nu este justificată și îndeamnă Rusia să-și revizuiască decizia de a aproba o asem…
  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  Drept urmare a accidentului produs sâmbătă seara, 15 mai, în apropierea localității Vânători, din județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova, mai multe persoane, inclusiv un minor, s-au a…
  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anunțat duminică, 16 mai, că nu va participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Totodată, partidul își îndeamnă simpatizanții să sprijine Partidul…
  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore

  Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță duminică, 16 mai, că în ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost confirmate 109 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Totoda…
  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore