Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Gazoductul Ungheni-Chișinău nu va fi…

Gazoductul Ungheni-Chișinău nu va fi inaugurat de Ziua Independenței, așa cum spunea Chicu

Sursa foto: mei.gov.md

Inaugurarea oficială a gazoductului Ungheni-Chișinău nu va avea loc joi, de Ziua Independenței, așa cum anunța anterior premierul R. Moldova, Ion Chicu.

Reprezentanții serviciului de presă din cadrul Guvernului de la Chișinău au comunicat că evenimentul a fost amânat pentru o altă dată, fără a preciza din ce motiv și când se va desfășura.

La 12 august, Chicu declara că „pe 27 august este sărbătoare mare, cu această ocazie am remis premierului român, Ludovic Orban, invitația de a participa la acest eveniment pentru a-i reda importanța națională”.

Ulterior, premierul României, Ludovic Orban, a atenționat autoritățile de la Chișinău să nu politizeze tema gazoductului Ungheni-Chişinău, care a fost realizat în baza unui proiect finanţat integral de statul român.

Orban a fost primul care a anunțat, la 7 august, că a fost finalizat gazoductul Ungheni-Chișinău, menționând că R. Moldova va avea astfel o alternativă la gazul rusesc. „Chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare a unei investiții extrem de importante pentru România, aceasta este gata”, afirma el atunci.

La 3 iulie, Ministerul Economiei și Infrastructurii nota într-un comunicat de presă, citându-l pe directorul general al Transgaz România, Ion Sterian, că „până la 1 august 2020 suntem gata să dăm în exploatare conducta Ungheni-Chişinău. La această etapă, prin gazoduct vor putea fi livrate 1,5 mln m3 de gaze pe zi, iar către 1 decembrie vom putea asigura transportarea a 2-3 mln m3 de gaze pe zi. După instalarea stației de comprimare şi reglare de la Gherăeşti, către 1 ianuarie 2021 vom putea transporta în R. Moldova 4 mln m3 de gaze pe zi”.

Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău au început la 18 februarie 2019. Conducta are o lungime de 120 de km, iar valoarea estimată a proiectului este de 76 de milioane de euro conform proiectului devizelor de cheltuieli din cadrul documentației de proiect elaborate de Transgaz, România.