Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Explicațiile unui deputat: Cine sunt…

Explicațiile unui deputat: Cine sunt consumatorii cu datorii care NU pot fi deconectați de la instalațiile de gaze

În legătură cu anunțul SA „Moldovagaz” privind deconectările datornicilor de la instalațiile de gaze, deputatul Dan Perciun informează consumatorii că deconectarea poate avea loc doar cu respectarea legislației R. Moldova. Potrivit acestuia, furnizorul trebuie să țină cont de Legea cu privire la interzicerea deconectărilor de la servicii locativ-comunale în perioada rece a anului.

Potrivit legii menționate, consumatorii casnici care întrunesc cumulativ cele 3 condiții de mai jos nu pot fi debranșați de la sursa de gaze:

  • sunt în categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată;
  • au o datorie mai mică de 5000 de lei;
  • au achitat cel puțin 50% din factura rămasă după acordarea compensațiilor;

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că reprezentanții SA „Moldovagaz” informează consumatorii finali despre expirarea termenului limită de achitare a facturii de plată, emisă pentru luna ianuarie 2023. Astfel, pe 15 februarie a expirat termenul de achitare a facturii pentru consumatori noncasnici, iar pe 20 februarie pentru cei casnici.

Potrivit reprezentanților companiei, datoria consumatorilor finali pentru gazele naturale furnizate în luna ianuarie curent a ajuns la 318,657 milioane de lei, inclusiv 64,829 de milioane lei pentru consumatori noncasnici și 253,828 milioane de lei pentru cei casnici.

„Cu scopul evitării majorării soldului datoriei consumatorilor finali pentru gazele naturale furnizate, în temeiul punctului 104-105 din Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale, aprobat prin Hotărârea ANRE nr.113/2019 din 19 aprilie 2019, vor fi deconectate instalațiile de gaze naturale ale consumatorilor-debitori de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale: începând cu data de 27 februarie 2023 pentru consumatorii noncasnici; începând cu data de 1 martie 2023 pentru consumatorii casnici, respectându-se prevederile Legii nr. 340 din 8 decembrie 2022 cu privire la interzicerea deconectărilor de la serviciile locativ-comunale în perioada rece a anului.

Prin urmare, SA „Moldovagaz” solicită consumatorilor-debitori să stingă restanța pentru gazele naturale furnizate”, arată un comunicat al companiei.

În luna ianuarie, prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de concernul rus „Gazprom” companiei „Moldovagaz” ar fi fost de aproximativ 1 230 de dolari pentru mia de metri cubi, conform unui anunț făcut de Vadim Ceban.

S.A. „Moldovagaz” achiziționează gaze naturale din două surse – „Gazprom” și „Energocom”, începând de pe 4 decembrie.

În luna decembrie 2022, SA „Energocom” a vândut companiei „Moldovagaz” aproximativ 96 milioane metri cubi de gaze naturale la prețul de 1 094 de dolari dolari pentru mia de metri cubi (fără TVA).

„Energocom” a procurat până la mijlocul lunii ianuarie gaze pentru stocare, valorificând împrumutul de 300 de milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Prețul mediu ponderat de achiziție a constituit 91,4 euro/MWh, aproximativ 965 de euro/1000 mc. Autoritățile de la Chișinău au menționat anterior că volumul de gaze naturale stocate în depozitele din afara țării nu va fi făcut public.