Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   (DOC) Ministerul Finanțelor despre alocarea…

(DOC) Ministerul Finanțelor despre alocarea banilor pentru Arena Chișinău din fondurile externe pentru drumuri

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, declara la 22 martie că banii pentru Arena Chișinău, care constituie contribuția statului, „nu sunt scoși din drumuri”. Un răspuns oficial al Ministerul Finanțelor (MF) pentru ZdG, semnat de secretatul de stat al instituției, Tatiana Ivanicichina îl contrazice însă. Documentul confirmă că cele 200 de milioane de lei prevăzute în buget pentru construcția Arenei Chișinău, au fost redistribuite din contul proiectului „Programul în sectorul drumurilor”, finanţat de trei donatori: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii, precum şi Comisia Europeană, informație publicată de ZdG încă la 21 martie 2018. Totodată, din răspunsul ministerului aflăm că, inițial, prin amendamentul deputatului democrat Vladimir Andronachi, a fost propusă diminuarea Fondului Rutier, în scopul realocării sumei de 200 de milioane de lei pentru construcţia Arenei. Guvernul a propus, însă, redistribuirea sumei în cauză de la proiectele finanţate din surse externe, pe motiv că obiectul urma să fie construit „din sursele donatorilor”, fapt acceptat de Comisia Economie, buget și finanțe din legislativ.

13 martie 2018. În cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova (PDM) proiectul, denumit inițial Chișinău Arena, este anunțat de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, și prezentat de către finul său, Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova. Candu anunță că proiectul ar putea costa estimativ între 30-50 de milioane de euro, contribuția statului urmând a fi de doar 100 de milioane de lei, bani care deja au fost prevăzuți în bugetul de stat pentru 2018.

Candu: „Am estimat că vom avea nevoie de 100-200 de milioane pentru a lansa această Arenă”

21 martie 2018. Fiind abordat de Ziarul de Gardă la Parlament, Andrian Candu recunoaște că a făcut o gafă la 13 martie când a declarat că statul va contribui cu 100 de milioane de lei și că de fapt, ar fi vorba de 200 de milioane. „În discuțiile în cadrul examinării bugetului, din discuțiile cu Ministerul Finanțelor, noi am estimat că vom avea nevoie de între 100 și 200 de milioane pentru a lansa această Arenă”, a declarat Candu. Totodată, speakerul Parlamentului confirmă că cele 200 de milioane de lei din bugetul de stat 2018 au fost redistribuiți pentru proiectul Chișinău Arena din contul proiectului „Programul în sectorul drumurilor”, dar că, de fapt, contribuția finală a statului va fi stabilită în funcție de ofertele investitorilor, iar rectificările de rigoare în bugetul de stat se vor face în luna iunie.

Octavian Armașu: „Noi nu scoatem acești bani din drumuri”

22 martie 2018. Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu declară pentru portalul Agora.mdArena nu se construiește din banii statului și că statul participă cu terenul și la etapa inițială, cu o contribuție la capitalul social al întreprinderii care va gestiona această arenă. „În anii următori vor fi anumite plăți. Dar acum noi nu scoatem acești bani din drumuri. În general, acele proiecte și programe care sunt prevăzute în bugetul de stat pentru anul acesta și anul viitor nu vor fi afectate”, susținea Armașu.

Prin amendamentul deputatului PDM, Vladimir Andronachi, a fost propusă inițial realocarea a 200 de milioane de lei din contul Fondului Rutier

Foto: deputatul PDM, Vladimir Andronachi/Sursa: facebook.com/ParliamentRM18 aprilie 2018.

18 aprilie 2018. Într-un răspuns oficial pentru ZdG primit miercuri, 18 aprilie, de la MF, aflăm că inițial, prin amendamentul deputatului PDM, Vladimir Andronachi, în scopul realocării mijloacelor financiare în sumă de 200 de milioane de lei pentru construcţia „Arenei Polivalente” a fost propusă diminuarea Fondului Rutier. „Însă, dat fiind faptul că, conform informaţiei disponibile avute la acel moment de către Comisia Economie, Buget şi Finanţe a Parlamentului R. Moldova, precum că, obiectul în cauză urma să fie construit din sursele donatorilor, Guvernul a propus, iar Comisia a acceptat, redistribuirea sumei în cauză de la proiectele finanţate din surse externe”, se arată în răspunsul ministerului.

Ministerul Finanțelor: „Obiectul în cauză urma să fie construit din sursele donatorilor”

Totodată, în răspunsul primit, MF confirmă că prin punctul 10 din Hotărârea Guvenului nr. 1067 din 13 decembrie 2017, a fost aprobată redistribuirea alocaţiilor bugetare în cadrul proiectelor finanţate din surse externe și anume, diminuarea cu 200 de milioane de lei a alocaţiilor prevăzute la proiectul „Programul în sectorul drumurilor” şi majorarea cu suma respectivă a alocaţiilor la proiectul „Construcţia Arenei polivalente din mun. Chişinău”. Potrivit MF, proiectul „Programul în sectorul drumurilor” este finanţat din sursele financiare a trei donatori: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii, precum şi Comisia Europeană.

„Alocaţiile proiectului „Programul în sectorul drumurilor”, precum şi proiectul „Arena Polivalentă din mun. Chişinău” nu se regăsesc în textul Legii bugetului de stat pentru anul 2018, acesta fiind reflectate în Anexa nr.4 la Legea bugetului de stat printr-o singură sumă, fără divizare pe donatori, astfel nefiind necesară includerea unor menţiuni sau modificări în textul Legii”, se arată în răspunsul ministerului Finanțelor.

Ministerul Economiei și Infrastructurii: „Se vor depune eforturi pentru minimizarea cheltuielilor financiare (n.r.:  200 de milioane de lei) din partea statutului”

Pe de altă parte, Ministerul Economiei și Infrastructurii, la fel, într-un răspuns oficial pentru ZdG, a declarat că „se vor depune eforturi pentru minimizarea cheltuielilor financiare din partea partenerului public”. Deși în Legea Bugetului pentru anul 2018 proiectul privind construcția Arenei este inclus în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii, iar ministrul Chiril Gaburici, a prezidat  mai multe ședințe ale grupului de lucru privind implementarea proiectului, în răspunsul primit de la minister, este indicat că „toate momentele tehnice legate de suma de 200 de milioane de lei și realocarea lor vor fi comunicate de către Ministerul Finanțelor al R. Moldova, reieșind din competențele instituției”.

Contribuția inițială (finală) a statului: 202 milioane de lei și circa 70 ha de pământ

În cadrul ședinței Guvernului R. Moldova din 13 aprilie 2018 a fost aprobată Hotărârea „Cu privire la aprobarea obiectivelor şi condiţiilor parteneriatului public-privat pentru proiectarea şi construcţia arenei polivalente şi cerinţelor generale la selectarea partenerului privat”. Potrivit documentului, MF urmează să asigure transferul mijloacelor financiare în mărime de (!) 202 de milioane de lei, ca aport în capitalul social al SRL „Arena Națională”, care, potrivit Hotărârii de Guvern, „va fi o societate comercială cu capital integral de stat”. În acest scop, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care este partenerul public desemnat, va prezenta propuneri, în cadrul modificării Legii bugetului de stat pentru anul 2018 în sumă de 102 milioane de lei și în cadrul modificării Legii bugetului de stat pentru anul 2019 în sumă de 100 de milioane de lei.

Totodată, prin proiect, se propune transmiterea în calitate de aport în capitalul social al societății comerciale nou create a terenului cu suprafața de 69,2 ha, amplasat în mun. Chișinău, com. Stăuceni. Dintre acestea, doar 10 ha  sunt preconizate pentru construcția arenei polivalente, iar 59,2 ha – pentru garantarea obligațiilor contractuale de către partenerul public față de partenerul privat, precum și pentru extinderea zonei de agrement.

În aceeași Hotărâre de Guvern, se arată că pe lângă terenul de aproape 70 de ha și cele 202 milioane de lei din bugetul de stat, ambele contribuție la capitalul social al SRL „Arena Națională”, partenerul public va rambursa partenerului privat, în primul an de implementare a proiectului, 25% din valoarea totală a investiției efectuate.

Expert economic: „Deoarece lipsește un studiu de fezabilitate − nu știm cât va costa tot proiectul și cât va investi partenerul privat

Expertul economic de la Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța, a declarat că cele 25 la sută din investiția partenerului privat urmează să fie recuperată imediat în primul an, fără ca să existe un venit asigurat în primul an de realizare al proiectului, ceea ce presupune că banii urmează a fi rambursați partenerului privat din bugetul de stat, pe lângă angajamentul inițial declarat de 202 milioane de lei. „Într-un parteneriat sunt doi parteneri: public și privat. Fiecare are partea sa de contribuție. 202  milioane de lei sunt ale partenerului public + circa 70 ha de pământ. Cel privat, ar trebui să vină cu partea lui investițională. Dar deoarece lipsește un studiu de fezabilitate − nu știm cât va costa tot proiectul și cât va investi partenerul privat. Legea nu admite așa ceva. În plus, dacă nu i se întoarce această „investiție” – statul zice că din 70 de ha – 10 ha sunt sub arenă, iar 60 de ha garanție va fi rambursată investiția privatului. Astfel, apare riscul deposedării și de bani și de teren în favoarea acestui partener privat”, a declarat pentru ZdG, Veaceslav Negruță.

Apel public: „Proiectul Arena Chișinău este promovat cu încălcări de procedură și în condiții netransparente”

La 18 aprilie curent, un grup de ONG-uri au semnat un apel public prin care condamnă modul netransparent în care a fost inițiat și promovat proiectul de parteneriat public-privat (PPP) „Arena Chișinău”. Semnatarii apelului își exprimă îngrijorarea față de deciziile luate, lipsa informațiilor despre un proiect ce urmează să consume bani publici precum și încălcarea gravă de procedurilor de elaborare a Hotărârii de Guvern și a proiectului de lege și cer reinițierea proiectului în strictă conformitate cu norma legală, cu maximă transparență și incluziune a tuturor părților interesate.

Apelul a fost semnat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Centrul pentru Jurnalism Independent din Chisinau, CPR Moldova, Institutul de Politici Publice, Transparency International Moldova și Watchdog.MD și este adresat Guvernului R. Moldova, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. O copie a fost transmisă și către Delegația Comisiei Europene în R. Moldova, Fondul Monetar Internațional, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții.

Citiți și:
(video) Chișinău Arena: Proiectul finilor lui Plahotniuc, cu 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor

(video/doc) Cum a ajuns proiectul „Arena Chișinău” în legea bugetului de stat pentru anul 2018 și care este sursa banilor

Reacția firmei franceze de la care PDM s-a „inspirat” pentru Arena Chișinău