Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Din decembrie am putea…

DOC Din decembrie am putea plăti 8 lei și 81 bani pentru un metru cub de gaze naturale. Proiectul tarifelor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale urmează a fi aprobat de ANRE

Profimedia Images

Agenția Națională pentru Reglementare (ANRE) a publicat proiectul tarifelor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pe care urmează să-l aprobe în ședință publică săptămâna viitoare. Astfel, potrivit documentului, din decembrie cetățenii ar putea plăti 8 lei și 8 bani, (cu TVA inclus), pentru un metru cub de gaze naturale.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă responsabilii din cadrul ANRE ne-au comunicat că prețul indicat în document de 8 lei și 16 bani, fără TVA, este propunerea Agenției, care urmează a fi dezbătută și aprobată săptămâna viitoare și care va intra în vigoare de la 1 decembrie curent.

„Pentru consumatorii casnici un metru cub costă 8 lei și 16 bani plus 8% TVA. Acesta este prețul propus de ANRE. Săptămâna viitoare ANRE se va întruni în ședință pentru aprobarea proiectului”, a declarat Galina Sanduța, șefa serviciului Comunicare din cadrul ANRE.

La furnizarea de gaze naturale către consumatorul final, pe lângă tariful anunțat de ANRE, cel de 8,16 lei, se va aplica o taxă pe valoarea adăugată de 8%, care este inclusă în factură. Respectiv, începând cu luna decembrie cetățenii ar putea plăti 8 lei și 88 bani pentru un metru cub de gaze naturale.

Proiectul ANRE:

Conform anexei, o mie de metri cubi de gaze naturale costă 8 161 de lei fără TVA, ceea ce constituie 8 lei și 16 bani fără TVA.

Pentru luna noiembrie (1-30 noiembrie) cetățenii vor achita 11 lei și 8 bani (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale. Acest tarif este unul provizoriu și se va aplica doar pentru luna noiembrie, urmând ulterior să fie aprobat și anunțat un tarif final. Detalii aici

La 10 noiembrie, Cabinetul de miniștri a avizat proiectul de lege pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social în contextul majorării tarifelor la utilități (energie termică, gaze, lemne, cărbune). Detalii aici

Citiți și: Prim-ministra Natalia Gavrilița, despre compensarea tarifelor la gaz: „Anunțăm un pachet de compensare pentru 5 luni estimat la 1,6 miliarde de lei”

Documentul prevede majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului cu 200 lei (actualmente 500 lei după majorare va constitui 700 lei) pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Prevederile acestuia se vor pune în aplicare începând cu 1 noiembrie 2021.

Prețul de furnizarea a gazelor naturale, cel de 4,2 lei pentru un metru cub de gaze (fără TVA inclus), achitat de consumatori până în luna noiembrie curent a fost aprobat de ANRE în luna martie 2018. Atunci, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali a fost micșorat în medie cu 20,3 %, până la 4 lei și 42 de bani (fără TVA). Furnizorul de gaze naturale a solicitat o reducere cu 11,4 la sută a tarifului mediu pentru consumatorii finali, de la 5,54 lei pentru un metru cub de gaze, până la 4,9 lei. Tariful la gazele naturale furnizate consumatorilor casnici pentru un volum de până la 30 metri cubi (inclusiv) a fost stabilit la nivel de 4,7 lei pentru metru cub, cu 1,18 lei mai mic decât cel existent atunci. ANRE a aprobat un tarif la gazele naturale la un consum ce depășește 30 metri cubi pentru un apartament (casă) de 4,89 lei, în scădere cu 1,2 lei față de cel existent la acel moment. În tariful ce a fost aprobat nu a fost inclusă taxa pe valoarea adăugată (TVA). La furnizarea de gaze către consumatorul final se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8%, care este inclusă în factură.