Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Cetățenii vor achita 10…

VIDEO Cetățenii vor achita 10 lei și 26 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale, din noiembrie. Tariful provizoriu a fost aprobat de ANRE

Sursă foto: Profimedia Images

Din noiembrie cetățenii vor achita 10 lei și 26 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale. Cu aplicarea TVA-ului, tariful ar urma să fie și mai mare.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au aprobat miercuri, 9 noiembrie, o hotărâre privind noul tarif provizoriu la gazele naturale.

Astfel, potrivit hotărârii ANRE, consumatorii casnici vor trebui să achite 10 lei și 26 de bani, de două ori mai mult față de tarifele actuale, 4,2 lei, preț care urmează să fie aplicat în facturi începând cu 1 noiembrie. Potrivit ANRE, până la sfârșitul lunii Agenția urmează să aprobe tariful final pentru gazele naturale.

„Elementul esențial este stabilirea prețului. ANRE a avizat contractul de livrarea a gazelor naturale a Moldovagaz. ANRE urma să aprobe prețurile provizorii pentru gazele naturale. Propunem aprobarea prețurilor reglementate și aprobarea proiectului de hotărâre. (…) În conformitate cu metodologia și în baza cererii Moldovagaz, ANRE aprobă prețurile provizorii. ANRE va reexamina prețurile provizorii”, a declarat Sergiu Jomiru, șeful departamentului gaze naturale și energie termică a ANRE.

Actualul preț de furnizarea a gazelor naturale, 4,2 lei pentru un metru cub de gaze, achitat de consumatori a fost aprobat de ANRE în luna martie 2018. Atunci, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali a fost micșorat în medie cu 20,3 % , până la 4 lei și 42 de bani (fără TVA). Furnizorul de gaze naturale a solicitat o reducere cu 11,4 la sută a tarifului mediu pentru consumatorii finali, de la 5,54 lei pentru un metru cub de gaze, până la 4,9 lei. Tariful la gazele naturale furnizate consumatorilor casnici pentru un volum de până la 30 metri cubi (inclusiv) a fost stabilit la nivel de 4,7 lei pentru metru cub, cu 1,18 lei mai mic decât cel existent atunci. ANRE a aprobat un tarif la gazele naturale la un consum ce depășește 30 metri cubi pentru un apartament (casă) de 4,89 lei, în scădere cu 1,2 lei față de cel existent la acel moment. În tariful ce a fost aprobat nu a fost inclusă taxa pe valoarea adăugată (TVA). La furnizarea de gaze către consumatorul final se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8%, care este inclusă în factură.

La 1 noiembrie, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că cetățenii R. Moldova vor achita mai mult pentru gazele naturale, menționând că tarifele ar urma să fie ajustate începând cu luna noiembrie. În contextul creșterii tarifelor la gaze, viceprim-ministrul Spînu susține că în următoarele zile Guvernul va pregăti un pachet pentru susținerea financiară a cetățenilor, urmând să fie aprobat pentru implementare.