Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ ANRE a anunțat data…

DOC ANRE a anunțat data când va stabili noul tarif la gazele naturale

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că a recepționat luni, 5 iunie 2023, solicitarea S.A. „Moldovagaz” privind ajustarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali, bazată pe estimările prețurilor prezentate de S.A. „Energocom”.

„Ținând cont de circumstanțele actuale și factorii obiectivi existenți, ANRE va examina în regim de urgență solicitarea furnizorului. Specialiștii Agenției vor analiza argumentele invocate și vor veni cu o decizie asupra proiectului în cadrul ședinței publice extraordinare, planificată să aibă loc miercuri, 7 iunie 2023”, anunță ANRE.

Luni dimineața, 5 iunie, SA „Moldovagaz” a anunțat că a înaintat ANRE-ului o cerere privind micșorare tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2023. Astfel, conform proiectul calculelor prezentate, tariful mediu la gazele naturale furnizate se propune să fie diminuat până la 16 492 lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA), sau cu 36,8% mai puțin.

Astfel, potrivi solicitării Moldovagaz, consumatorii casnici ar urma să achite 19 932 de lei (cu TVA) pentru o mie de metri cubi de gaze naturale.

„Principalul factor, care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor, este scăderea semnificativă a prețurilor la gazele naturale, care sunt achiziționate de către SA „Moldvagaz” de la SA „Energocom” pentru necesitățile consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, în conformitate cu decizia Comisiei Naționale pentru Stări Excepționale”, anunță SA „Moldovagaz”.

Potrivit demersului, tariful în punctele de ieșire din rețelele de transport urmează să constituie 13 978 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 43,9% mai puțin în comparație cu cel existent. La fel, potrivit reprezentanților SA „Moldovagaz”, în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune înaltă tariful se propune să fie stabilit la nivelul de 14 454 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 42,6% mai puțin, celor de presiune medie – 15 476 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 39,3% mai puțin, iar celor de presiune joasă – 18 456 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 31,9% mai puțin.

Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, a anunțat pe 26 mai că autoritățile vor solicita diminuarea tarifului la gazele naturale, în contextul în care Guvernul va procura gaz mai ieftin, după ce prețul gazelor pe piața internațională a scăzut semnificativ.

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici achită 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, potrivit unei Hotărâri aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).