Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Din ianuarie 2022 vom plăti…

Din ianuarie 2022 vom plăti 11 lei pentru un metru cub de gaze naturale. ANRE a aprobat tariful final la gaze

Profimedia Images

Începând cu luna ianuarie 2022 cetățenii vor achita un tarif de 11 lei bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, cu 8 bani mai puțin decât în prezent. Membrii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au aprobat vineri, 24 decembrie, tariful final la gazele naturale pentru consumatorii casnici.

ANRE a aprobat prețul final de 10 lei și 19 bani fără TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care va fi afișat în facturi din ianuarie 2022. 

La furnizarea de gaze naturale către consumatorul final, pe lângă tariful anunțat de ANRE, cel de 10,19 lei, se va aplica o taxă pe valoarea adăugată de 8%, care este inclusă în factură. Respectiv, cetățenii vor plăti 11 lei pentru un metru cub de gaze naturale.

Pentru luna noiembrie (1-30 noiembrie) cetățenii au achitat 11 lei și 8 bani (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale. Detalii aici

La 10 noiembrie, Cabinetul de miniștri a avizat proiectul de lege pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social în contextul majorării tarifelor la utilități (energie termică, gaze, lemne, cărbune). Detalii aici

Citiți și: Prim-ministra Natalia Gavrilița, despre compensarea tarifelor la gaz: „Anunțăm un pachet de compensare pentru 5 luni estimat la 1,6 miliarde de lei”

Documentul prevede majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului cu 200 lei (actualmente 500 lei după majorare va constitui 700 lei) pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Prevederile acestuia se vor pune în aplicare începând cu 1 noiembrie 2021.

Prețul de furnizarea a gazelor naturale, cel de 4,2 lei pentru un metru cub de gaze (fără TVA inclus), achitat de consumatori până în luna noiembrie curent a fost aprobat de ANRE în luna martie 2018. Atunci, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali a fost micșorat în medie cu 20,3 %, până la 4 lei și 42 de bani (fără TVA). Furnizorul de gaze naturale a solicitat o reducere cu 11,4 la sută a tarifului mediu pentru consumatorii finali, de la 5,54 lei pentru un metru cub de gaze, până la 4,9 lei. Tariful la gazele naturale furnizate consumatorilor casnici pentru un volum de până la 30 metri cubi (inclusiv) a fost stabilit la nivel de 4,7 lei pentru metru cub, cu 1,18 lei mai mic decât cel existent atunci. ANRE a aprobat un tarif la gazele naturale la un consum ce depășește 30 metri cubi pentru un apartament (casă) de 4,89 lei, în scădere cu 1,2 lei față de cel existent la acel moment. În tariful ce a fost aprobat nu a fost inclusă taxa pe valoarea adăugată (TVA). La furnizarea de gaze către consumatorul final se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8%, care este inclusă în factură.