Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „De ce conducerea statului nu…

„De ce conducerea statului nu merge la Moscova ca să negocieze un preț mai mic la gaz?”. Răspunsul partidului de guvernământ

„Kremlinul nu vrea să negocieze prețul la gaz, el vrea să negocieze prețul țării noastre”. Astfel răspunde Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la una dintre „întrebările frecvente”, care este adresată reprezentanților formațiunii politice, „De ce conducerea statului nu merge la Moscova ca să negocieze un preț mai mic la gaz?”.

Într-un răspuns publicat pe site-ul organizației politice, PAS susține că „R. Moldova are un contract negociat încă anul trecut cu Gazprom care ne oferă un preț de achiziție pentru sezonul rece de 2 ori mai mic decât cel de pe piață”. Totuși, formațiunea menționează că „prețul la gaz din contractul nostru depinde de prețul de piață, care a fost crescut artificial extrem de tare în ultimul an”.

„Însă este important să înțelegem că Kremlinul nu vrea să negocieze prețul la gaz, el vrea să negocieze prețul țării noastre. În schimbul gazului mai ieftin, ei vor ca noi să renunțăm la drumul spre Europa și la o viață mai bună pentru oameni, să susținem războiul început de Rusia în Ucraina. Din păcate, sunt și la noi în țară politicieni care vor asta. Noi însă nu vom vinde țara pentru gaz mai ieftin”, susțin reprezentanții PAS.

Totodată, PAS notează că deși „unii oferă exemplele Ungariei sau Serbiei”, „ceea ce nu spun ei este că Ungaria, membră UE, în schimbul gazului mai ieftin, s-a transformat în agentul de influență al Rusiei în UE (…)”, „iar Serbia primește gaz mai ieftin în schimbul pierderii independenței”.

Din toamna anului 2021, R. Moldova achiziționează gaze naturale de la compania rusă Gazprom în conformitate cu contractul dintre Moldovagaz și Gazprom care a fost prelungit pentru cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. 

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici achită 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței de vineri, 23 septembrie. Preț stabilit de ANRE este cu 6 lei și 28 de bani mai scump față de tariful anterior.

La 30 septembrie, concernul rus Gazprom a confirmat parțial livrarea volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie. Anunțul a fost făcut atunci de viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care a menționat faptul că, din cele 8.06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 milioane de metri cubi pe zi.

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat vineri, 21 septembrie, că Centrala de la Cuciurgan va reduce, din 24 octombrie, livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului. Declarația a fost făcută în cadrul așa-numitului Consiliu Suprem din regiunea transnistreană, unde a fost aprobat decretul semnat de Krasnoselski, privind decretarea stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii.

Nu avem scopul de a limita furnizarea de energie electrică către R. Moldova. Acesta nu este scopul nostru, pur și simplu nu avem gaz. (…) Mi-am pus sarcina în octombrie să îndeplinesc obligațiunile contractuale. Dar am ajuns la limită. Începând de luni, (24 octombrie n, red.) limităm aprovizionarea cu gaze naturale a Centralei de la Cuciurgan. În loc de 70% vor rămâne 27% din volumul exportului. Dar vine noiembrie, dacă în noiembrie rămânem la același nivel de aprovizionare cu gaze naturale ca în octombrie, atunci, ținând cont de sezonul de încălzire și de activitatea întreprinderilor, pachetul energetic pentru Moldova va fi de maxim 23%”, a declarat Krasnoselski la ședința așa-numitului Consiliul Suprem.

SA „Moldovagaz” a anunțat joi, 20 octombrie, că a transferat în întregime către gigantul rus „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie 2022, în mărime de 53,5 milioane dolari SUA, precum și avansul în proporție de 50% pentru luna octombrie, în mărime de 27,4 milioane dolari SUA. Transferul a avut loc după decizia membrilor Comisiei Situații Excepționale (CSE) ca SA „Energocom” să acorde un împrumut în sumă de un miliard 50 de milioane de lei SA „Moldovagaz”.