Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Criza energetică din R. Moldova…

Criza energetică din R. Moldova va fi abordată la Luxemburg. Ministrul român de Externe: „Voi cere instituțiilor europene rezolvarea acestei crize”

Criza energetică din R. Moldova va fi abordată în cadrul reuniunii Consliului Afacerlor Externe (CAE) la nivelul miniștrilor de externe care se desfășoară luni, 18 octombrie, la Luxemburg. Informații în acest sens au fost prezentate de către ministrul român de Externe Bogdan Aurescu.

În context, ministrul român de Externe a menționat că va solicita instituțiilor europene să sprijine R. Moldova pentru depășirea crizei energetice.

„Îmi voi informa colegii despre criza din Republica Moldova legată de aprovizionarea cu gaze. Este un moment foarte critic pentru Guvernul de la Chișinău. Acest lucru se datorează schimbării bruște de către Rusia a condițiilor de livrare a gazelor și a costurilor. Așadar, voi cere colegilor mei și instituțiilor europene să sprijine, cu experți și cu asistență financiară, rezolvarea acestei crize, deoarece depășirea acestei crize va permite Guvernului Chișinău să pună în aplicare ambițiosul proces de reformă la care s-au angajat după alegerile din 11 iulie”, a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, înainte de ședința Consiliului Afacerilor Externe.

La 13 octombrie curent, în R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Detalii aici.

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pentru o lună. Detalii aici.