Cine sunt prim-viceguvernatorul şi viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei

Azi, 23 septembrie, Parlamentul a numit prim-viceguvernatorul şi viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Astfel, potrivit documentului, la propunerea guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, în funcţia de prim-viceguvernator al BNM şi vicepreşedinte al Consiliului de supraveghere a fost numit Vladimir Munteanu, iar la funcţia de viceguvernator al BNM şi membru al Consiliului de supraveghere a fost numită Cristina Harea.

Vladimir Munteanu a candidat anterior pentru funcția  de guvernator al BNM. Potri­vit CV-ului, Mun­teanu şi-a făcut stu­di­ile la Uni­ver­si­ta­tea Har­vard, SUA. El s-a năs­cut în 1968, este căsă­to­rit şi are un copil. Cunoa­şte patru limbi: româna, engleza, rusa, bul­gara.

Cristina Harea este  șef de investiții în cadrul companiei Gazelle Finance și președintă a Camerei de Comerț Americane din Moldova, precum și vicepreședintele Consiliului băncii FinComBank. Anteriror, Harea a declarat într-un interviu pentru ZdG că  “criza din sis­te­mul ban­car şi scoa­te­rea, dis­pa­ri­ţia unui mili­ard de dolari, a afec­tat atât de puter­nic tot ce se întâm­plă, tot ce ţine de mediul de afa­ceri din Mol­dova, încât nici nu ştiu cât timp va tre­bui ca să ne res­ta­bi­lim. Repu­ta­ţia e cel mai greu de res­ta­bi­lit. În 2015, au aflat des­pre Mol­dova şi cei care nu auzi­seră vreo­dată de acest stat, şi au aflat din publi­ca­ţi­ile inter­na­ţio­nale des­pre spă­la­rea de bani masivă, numită şi fur­tul mili­ar­du­lui. Acest caz ne-a cos­tat şi ne va costa mult mai mult decât mili­ar­dul propriu-zis. Cred că dis­pa­ri­ţia aces­tui mili­ard şi lipsa de acţiuni clare de regle­men­tare până la şi după asta a făcut ca încă mult timp cei care aveau pla­nuri de inves­ti­ţii în Mol­dova să-şi pună între­bări dacă vor să vină aici. Pen­tru cei care sunt deja aici, e foarte com­pli­cat, cre­ş­te­rea ratei de bază a ajuns până la 11,5%, ceea ce a dus la mări­rea cos­tu­lui finanţă­ri­lor până la nive­lul în care foarte multă lume nu mai poate soli­cita finanţare de la bănci. Astăzi e prea scump să iei un cre­dit ban­car în R. Mol­dova”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ciubuc ion

    Cioclea nu este prost,Ela avut sustinere politica de la Candu sau alt personaj din PDM,dar sigur Munteanu era mai bun si doamna este buna finantista pe dolari si rel,cu USA,deci si-a facut o buna echipa,dar ce facem cu hotii din banci,gen Shorr sau Voronin jr,?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *