Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM a decis care sunt…

BNM a decis care sunt băncile de importanță sistemică. Ce presupune acest lucru

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a stabilit la sfârșitul lunii martie, curent, că patru bănci din R. Moldova sunt societăţi de importanţă sistemică (de tip O-SII), conform situaţiei din 31 decembrie 2018. Hotărârea Comitetului a fost publicată în Monitorul Oficial de astăzi, 5 aprilie.

Potrivit BNM, cele 4 bănci de importanţă sistemică sunt:

  • BC „Moldova-Agroindbank” SA
  • BC „Moldindconbank” SA
  • BC „Victoriabank”
  • BC „Mobiasbancă-Group Societe Generale” SA.

Totodată BNM a stabilit şi o rată a amortizorului de capital O-SII, pe bază individuală, pentru cele 4 bănci de importanță sistemică, după cum urmează:

Sursa: Monitorul Oficial

Conform informației prezentate de BNM în august 2018, rata amortizorului aferent societății de importanță sistemică (amortizorul O-SII), pentru bănci identificate ca societăți de tip O-SII din Republica Moldova, era egal cu:
a) 0,75% pentru BC „Moldova-Agroindbank” S.A.,
b) 0,50% pentru B.C. „Victoriabank” S.A. și BC „Moldindconbank” S.A.,
c) 0,25% pentru BC „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” S.A.

Ce înseamnă „societate de importanță sistemică”

Conform Legii privind activitatea băncilor o societate de importanţă sistemică poate fi bancă-mamă/societate de investiţii-mamă, societate financiară holding-mamă, societate financiară holding mixtă-mamă sau bancă/societate de investiţii al cărei faliment sau a cărei funcţionare defectuoasă ar putea declanşa un risc sistemic (riscul de perturbare a sistemului financiar, care poate avea consecinţe negative foarte grave pentru sistemul financiar şi economia reală).

În vederea evaluării importanţei sistemice şi identificării băncilor drept societăţi de tip O-SII din Republica Moldova, BNM utilizează o metodologie bazată pe cel puţin unul dintre criteriile următoare:
1) mărimea;
2) importanţa pentru economia Republicii Moldova;
3) anvergura activităţilor transfrontaliere;
4) interconectarea băncii sau a grupului cu sistemul financiar.

Ce este amortizatorul O-SII

Amortizorul aferent societăţii de importanţă sistemică (amortizor O-SII) reprezintă fondurile proprii pe care o bancă de tip O-SII poate fi obligată să le menţină.

În baza criteriilor de identificare a societăţilor de tip O-SII, Banca Naţională poate impune fiecărei societăţi de tip O-SII, pe bază consolidată sau individuală, după caz, să menţină un amortizor O-SII de până la 2% din cuantumul total al expunerii la risc.

BNM identifică băncile care sunt societăţi de tip O-SII din Republica Moldova şi stabileşte lista acestor bănci, care este revizuită cel puţin anual.

Metodologia de identificare a a societăților de tip O-SII: