Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Asistență tehnică și financiară din…

Asistență tehnică și financiară din partea UE, regim special de impozitare în domeniul IT și recomandări pentru cei ce doresc să-și extindă afacerile în UE – câteva concluzii ale reprezentanților mediului de afaceri prezenți la Forumul Economic de la Chișinău

Forumul Economic de la Chișinău: Investiții, Inovare, Integrare Europeană și-a desfășurat lucrările în perioada 22-23 februarie sub auspiciul Familiei Regale a României. Atragerea și utilizarea eficientă a fondurilor europene nerambursabile pentru dezvoltare, soluții avangardiste pentru orașe inteligente, inovații în domeniul tehnologiei informației, strategii pentru dezvoltarea rurală și a industriei alimentare – sunt câteva dintre subiectele abordate în cadrul panelurilor de discuție de către antreprenorii, investitorii și oficialii din R. Moldova și România.

Reporterii ZdG au discutat cu reprezentanții mediului de afaceri prezenți la eveniment despre oportunitățile Integrării Economice Europene, despre investițiile atrase în economia R. Moldova, colaborări internaționale și provocările extinderii afacerilor peste hotare.

„UE oferă asistență tehnică și financiară pentru afacerile din R. Moldova pentru a sprijini dezvoltarea capacității acestora de a accesa piața UE”

La capitolul Integrarea Economică Europeană și beneficiile pentru mediul de afaceri din R. Moldova, Ana Groza, directoarea executivă a Asociației Investitorilor Străini în R. Moldova a subliniat că

„Uniunea Europeană (UE) poate oferi sau dezvolta diverse pârghii pentru a ajuta afacerile din R. Moldova să resimtă beneficiile pieței de desfacere a UE, printre care:

UE poate oferi și oferă asistență tehnică și financiară pentru afacerile din R. Moldova pentru a sprijini dezvoltarea capacității acestora de a accesa piața UE, de a se conforma standardelor europene și de a-și îmbunătăți produsele și serviciile.

UE poate și susține deja procesul de armonizare a legislației cu aqui-ul european, elaborarea reformelor economice și instituționale din R. Moldova, facilitând astfel integrarea economică și comercială a țării cu UE.

O altă soluție – facilitarea și promovarea investițiilor străine directe în R. Moldova, creând astfel oportunități pentru afaceri moldovenești de a se extinde și de a colabora cu parteneri europeni. Programe de instruire și dezvoltare pentru antreprenori și manageri din R. Moldova, ajutându-i să își dezvolte abilitățile și cunoștințele necesare pentru a concura pe piața europeană”, a spus aceasta.

Ana Groza, directoarea executivă a Asociației Investitorilor Străini în R. Moldova; Foto: Aurel Obreja

Așteptăm de fiecare dată investitorii din România să vină și să discutăm operațional pe diferite domenii oportunitățile de investiție în R. Moldova

În ultimele luni, R. Moldova a reușit o performanță în domeniul investițiilor – un start-up în domeniul digital a reușit să atragă investiții totale de peste trei milioane de dolari de la mai mulți investitori din diferite țări, cel mai mare investitor fiind din Polonia, susține Natalia Bejan, directoarea Agenției de Investiții. 

Natalia Bejan, directoarea Agenției de Investiții; Foto/ZdG

„Probabil este cea mai mare investiție în domeniul startup-urilor tehnologice din ultimii cel puțin 2 ani pentru R. Moldova.

Acest forum este cu siguranță un eveniment care face mai închegată relația de colaborare dintre R. Moldova și România. Nu este niciun început și niciun sfârșit, este doar o reiterare a colaborării și a faptului că așteptăm de fiecare dată investitorii din România să vină și să discutăm operațional pe diferite domenii oportunitățile de investiție în R. Moldova.

Unii dintre ei care sunt interesați în domenii de investiție în infrastructură, alții – în investițiile în hub-uri logistice, în domenii educaționale. Sunt proiecte pe care le dezvoltăm de colaborare intre ATL-uri, dintre diferite regimuri și din Moldova și din România.

Această platformă este o modalitate de a ne vedea fizic și de a discuta despre proiectele care urmează. Nu putem niciodată să zicem că un singur eveniment a generat anumite rezultate, pentru că foarte mulți dintre investitorii care sunt aici prezenți au mai fost în R. Moldova și respectiv este o reconfirmare a faptului că noi suntem aici, că noi suntem în siguranță, că noi avem oportunități economice”, a menționat Natalia Bejan. 

Regimul special de impozitare va da un impuls și un suflu nou sectorului IT 

Potrivit celor prezenți la Forumul Economic, domeniul IT are un mare potențial de dezvoltare și atragere a investițiilor în special datorită facilităților fiscale implementate și crearea parcului IT – Moldova Innovation Technology Park (MITP). Momentan, în cadrul MITP activează peste 1600 de rezidenți cu circa 25 de mii de specialiști IT din R. Moldova, dorindu-se o creștere de până la 40 de mii de specialiști și mărirea calificării și competențelor acestora pentru o mai mare valoare adăugată oferită. Peste 230 dintre companiile MITP sunt fondate de investitori străini din 39 de țări. Rezidenții Parcului IT produc 5% din PIB și 11% din exporturile Republicii Moldova, exporturile IT ajungând la 9,2 miliarde de lei. 

Natalia Donțu, administratoarea MITP a declarat pentru ZdG că companiile în domeniul It pot deveni rezidente ale MITP și beneficia de regim fiscal special în minim 7 zile lucrătoare după depunerea unei cereri online, iar la o lună distanță de la semnarea unui contract cu administrația parcului, compania înregistrată în cadrul MITP beneficiază de regimul fiscal special care presupune un impozit unic de 7% din cifra de afaceri și o garanție de stat extinsă până în anul 2035. „Este un cadru de cel puțin 12 ani înainte extins garantat pentru acest regim special de impozitare care va da un impuls și un suflu nou sectorului IT tocmai pentru că garanția în versiunea ei anterioară expiră la sfârșitul anului 2025, adică mai era valabilă 3 ani de zile. Trei ani este un termen foarte mic pentru business și pentru investitori și atunci am oferit ca și țară un orizont de timp destul de mare și previzibil pentru acest pachet de beneficii”, susține directoarea MITP.

Natalia Donțu, administratoarea parcului IT

Moldova a fost inspirată de România în adoptarea și promovarea anumitor facilități fiscale pentru sectorul IT. În Moldova am văzut un redesign, dacă vreți, al facilităților fiscale în România și aceste modificări legislative au sporit mult interesul antreprenorilor și investitorilor tech din România față de R. Moldova. Multe companii se interesează sau se uită la Moldova ca la o potențială locație de extindere a business-ului lor. La moment avem 32 de companii cu capital românesc.

România este a doua țară investitoare în companiile IT din R. Moldova, după Statele Unite. Estimăm să vedem România ca și prim investitor în sectorul IT moldovenesc, tocmai datorită acestor modificări legislative sau fiscale în România, care au pus într-adevăr pe gândul comunității de business de acolo, să se uite la anumite locații unde pot să-și desfășoare activitatea.

La Forum am fost în panel cu trei companii care deja sunt prezente în Moldova Innovation Technology Park. Am stabilit contacte cu investitori care sunt interesați de oferta parcului, de oferta Moldovei și cu care o să rămânem discuție ca să progresăm această inițiativă”, a declarat pentru ZdG, Natalia Donțu, menționând că „în cadrul parcului avem companii ale căror fondatori sunt născuți în anul 2000. Cred că este un motiv de mândrie pentru noi ca și țară să putem ține acești tineri talentați și înalt calificați aici acasă în Moldova”, susține Natalia Donțu.

Prezenți la eveniment, câțiva antreprenori din R. Moldova care dețin afaceri în România au povestit reporterilor ZdG cum este pentru basarabeni să facă afaceri în România și au oferit câteva recomandări pentru cei care ar dori să-și extindă afacerea în România sau UE. 

„Antreprenorii din R. Moldova este să-și continue activitatea în R. Moldova, iar dacă vor să se extindă în România – să se documenteze”

Alexandru Machedon, directorul companiei „Starnet Management”

Alexandru Machedon, directorul companiei „Starnet Management” a ținut să menționeze că „de 20 de ani de când suntem pe piața Republicii Moldova am avut mult de suferit în timpul regimului și comunist și în timpul regimurilor oligarhice.

Cel mai bun sfat pentru antreprenorii din R. Moldova este să-și continue activitatea în țară, iar dacă vor să se extindă în România – să se documenteze, deoarece în România sunt deja regulile Uniunii Europene și este mai complicat de a face business și regulile sunt mai dure. Trebuie să ai mai bine dezvoltată componenta de strategie, componenta de marketing și produs.

De aceea i-aș îndemna să fac o analiză sau să-și găsească un partener de afaceri din România. Da, o să-și găsească un partener de afaceri. În Moldova avem încă foarte multe oportunități de dezvoltare. Datorită unei prietenii am reușit să fac o mică investiție în România, cu un partener de afaceri din Cluj”, spune Alexandru Machedon. 

Antreprenorii din R. Moldova care vin pe piața de România se adaptează rapid

Vasile Petrașcu, președinte de onoare al Clubului Oamenilor de Afaceri din Basarabia

Basarabeanul Vasile Petrașcu, președinte de onoare al Clubului Oamenilor de Afaceri din Basarabia și fondatorul Soundhouse România susține că „potențialul antreprenorial din România este foarte primitor, este o piață de desfacere mult mai mare decât R. Moldova, iar din punct de vedere legislativ, lucrurile stau destul de transparent și simplu. Din experiența personală, și a altor oameni de afaceri, pot susține că antreprenorii din R. Moldova care vin pe piața de România se adaptează rapid.

În România sunt multe afaceri cu antreprenori din R. Moldova care au succes. Normele legislative sunt simple. Dacă se fac investiții, piața le absoarbe foarte ușor. În România, oportunitățile de piață sunt deschise. Sfatul meu este ca antreprenorii din R. Moldova să facă un pas și să aibă încredere că o să reușească. Dacă aleg o nișă corectă – cu multă muncă și ambiții, cu siguranță o să reușească”, este de părere Vasile Petrașcu.

Îți extinzi afacerea în străinătate atunci când demonstrezi că local tu ești cel mai bun. Prin competență obții încredere și recomandări 

Sergiu Berbec, fondatorul companiei „Sebeca Engineering” care și-a extins acum doi afacerea și în România cu servicii de proiectare și construcție a obiectelor industriale și comerciale este de părere că pe o piață nouă obții încredere prin competență și este ușor să activezi și să ai clienți prin recomandare. „Îți extinzi afacerea în străinătate atunci când demonstrezi că local tu ești cel mai bun, ai curaj, o echipă și cunoști legislația țării în care îți deschizi afacerea, fiindcă sunt foarte multe subtilități. În al doilea rând trebuie să ai un om care este din România și gândește românește. Fără un astfel de om este greu”, spune acesta în cunoștință de cauză. 

Viitorul este al parteneriatelor

Angela Chelaru, fondatoarea mărcii comerciale ,,Fresh&Joy’’

„Viitorul este al parteneriatelor. În aceste zile facem cunoștință cu potențialii noștri parteneri și analizăm ce și cum putem face ca să exportăm produsele noastre în țări precum Polonia, Italia, România”, susține Angela Chelaru, fondatoarea mărcii comerciale ,,Fresh&Joy’’.

Datoria celor care activează în mediul public este să ofere predictibilitate mediului privat

La eveniment, Adrian Dupu, Secretar de Stat în Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României, a spus că datoria celor care activează în mediul public este să ofere predictibilitate mediului privat. „Cele trei teme ale Forumului – investiții, inovare, integrare europeană – sunt și obiectivele României, iar prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova investim foarte mult aici în educație, în inovare și vom continua să susținem astfel de inițiative precum este acest Forum”, a adăugat Adrian Dupu.

În R. Moldova sunt oportunități foarte bune de a investi, iar oamenii sunt harnici și inovativi

Anca Rarău, fondatoarea „Brandocracy”

Antreprenorii străini prezenți la eveniment sunt de părerea că „în R. Moldova sunt oportunități foarte bune de a investi, iar oamenii sunt harnici și inovativi.

Avem colaborări cu oameni și firme din R. Moldova. Sunt beneficii de ambele părți. Networkingul contează foarte mult și este foarte bine că aici sunt atât de mulți antreprenori din R. Moldova și din România. Am văzut afaceri care s-au extins către România și este un potențial foarte mare.

Îndemnul meu este ca oamenii de afaceri din R. Moldova să se uite la oportunități și să înțeleagă că distanța e foarte mică, vorbim aceeași limbă și multe bariere sunt depășite. Împreună avem doar de câștigat”, declară Anca Rarău, fondatoarea „Brandocracy” și Consulul Onorific al Republicii Lituania la Cluj.

La eveniment au participat experți, profesioniști și lideri de opinie din domeniul de afaceri și cel public din România, Republica Moldova, Italia, Polonia și alte țări, înalți oficiali de la Chișinău și București, reprezentanți ai mediului academic și ai corpului diplomatic.