Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE: Exportul energiei electrice din…

ANRE: Exportul energiei electrice din R. Moldova este interzis începând cu 15 octombrie

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat hotărârea privind interzicerea exportului energiei electrice din R. Moldova pe perioada stării de alertă pe piața energiei electrice, potrivit unui comunicat al Agenției.

Astfel, conform ANRE, producătorii locali de energie electrică produsă din surse regenerabile care nu beneficiază de schemă de sprijin, ca urmare a interdicției de export a energiei electrice se vor adresa Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „FEE Nord” pentru a încheia contracte de achiziție a energiei electrice.

„Aceste contracte vor fi negociate și semnate în termen de 2 zile lucrătoare. Prețul de achiziție a acestor contracte nu va depăși cel mai mic preț al energiei electrice indicat în contractul pe care îl au Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „FEE Nord” cu S.A. „Energocom”, în contextul obligației de serviciu public de achiziționare a energiei electrice”, notează ANRE.

Totodată, potrivit Agenției, Î.S. „Moldelectrica” a fost obligată să nu valideze notificările fizice ale participanților la piața energiei electrice din R. Moldova privind exportul declarat al energiei electrice, din cauza stării de alertă pe piața energiei electrice.

Interdicția respectivă a fost luată în baza prevederilor Legii cu privire la energetică, Legii cu privire la energia electrică și a pct. 1 din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 42 din 13 octombrie 2022 și intră în vigoare la data de 15 octombrie.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au constatat „apariția situației excepționale – situație de alertă pe piața energiei electrice din R. Moldova”. Astfel, în scopul asigurării securității energetice pe perioada de urgență, SA ,,Moldovagaz” i-a fost permisă prelungirea până la data de 30 noiembrie 2022 a termenului de plată a drepturilor de import al gazelor naturale transportate prin conducte în perioada aprilie-octombrie 2022.

Hidroelectrica, liderul în producția de energie electrică din România, și Societatea pe Acțiuni Energocom, companie desemnată de Guvernul R. Moldova, au semnat joi, 13 octombrie, un contract de furnizare a 100 MW energie electrică.

Astfel, în noaptea de 13 octombrie începe furnizarea de energie electrică pentru R. Moldova.

Începând de marți, 11 octombrie, R. Moldova primește integral energie electrică de la MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan), în contextul în care Ucraina a oprit exportul de energie electrică către Europa din cauza bombardamentelor rusești care au afectat infrastructura energetică ucraineană.

În luna octombrie, R. Moldova urma să cumpere energie electrică de la trei furnizori, doi dintre aceștia fiind din Ucraina. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunța pe 30 septembrie că pentru luna octombrie, Energocom a semnat următoarele contracte de furnizarea a energiei electrice:

  • Pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan) la preţul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie.
  • Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.
  • Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 132 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Prețul mediu ponderat pentru luna octombrie este de 68,9 USD/MWh.