Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE a aprobat noua Metodologie…

ANRE a aprobat noua Metodologie de calculare a prețului la produsele petroliere. Modificările care intră în vigoare de la 1 iulie

Arhivă

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis un comunicat de presă prin care anunță că începând cu 1 iulie ANRE va aproba marja comercială pentru produsele petroliere. Un document cu privire la metogologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere a fost aprobat în ședința de luni, 14 iunie, a Consiliului de Administrare a ANRE.

Potrivit ANRE, mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate în conformitate cu prevederile respectivei Metodologii.

Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere stabilește:

  1. modul de calculare a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere;
  2. metoda determinării prețurilor maxime de comercializare cu ridicata a produselor petroliere;
  3. metoda de stabilire de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a marjei la comercializarea produselor petroliere;
  4. modalitatea de aplicare de către titularii de licențe a prețurilor de comercializare cu amănuntul și cu ridicata a produselor petroliere.

De asemenea, Metodologia prevede obligativitatea asigurării evidenței de către agenții economici a tuturor partidelor de produse petroliere importate, iar în cazul procurărilor locale, evidența partidelor procurate de la importatori. Prețul fiecărei partide comercializate se stabilește la un nivel ce nu poate depăși prețul maximal al acesteia. Pe măsura comercializării complete a fiecărei partide de produse petroliere, prețul pentru fiecare partidă nouă se stabilește reieșind din prețul maximal de intrare a acesteia, în ordine cronologică.

DOC/ ANRE anunță că inițiază procedura de elaborarea a unei noi metodologii de calculare a prețurilor la produsele petroliere

La modul practic, Metodologia aprobată presupune mecanismul prin care companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

Agenția va publica în fiecare zi lucrătoare cotațiile bursiere relevante pentru benzină, motorină și gaz lichefiat. Hotărârea privind aprobarea Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere urmează să intre în vigoare începând cu data de 01.07.2021.

Prețurile actuale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere nu pot fi majorate de către vânzători până la intrarea în vigoare a Metodologiei respective.

Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere este obligatorie pentru toți agenții economici care desfășoară activitatea licențiată de comercializare cu ridicata și/sau cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat pe teritoriul R. Moldova.

Expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, susține că „Metodologia ANRE seamănă mai mult a sabotaj economic în ajun de alegeri Parlamentare”.

„Aprobă o marjă comercială absolut ilegală, pe care orice instanță de judecată o va anula la prima cerere a petroliștilor. Iar până atunci piața produselor petroliere va fi măcinată de perturbații, exact în ajun de alegeri  Parlamentare și se pare că acesta este unul din scopurile ANRE. Totodată prin aceste acțiuni ANRE finalizează procesul de monopolizare a pieței produselor petroliere, deoarece în rezultat, vor dispărea micile companii petroliere autohtone care au mai rămas și se va institui un monopol clar a 2-3 companii transnaționale. Acesta se pare că este al doilea scop ascuns al ANRE. Imediat după alegeri, după ce vor dispărea ultimele companii mici, aceste marje comerciale vor fi anulate de instanțele de judecată și companiile petroliere vor obține tariful dorit de ei, care la sigur va fi  mult mai mare decât cel care în mod normal trebuie să fie aprobat de către ANRE”, scrie Ioniță pe blogul său.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a promulgat miercuri, 5 mai, Legea cu privire la plafonarea prețurilor la produsele petroliere.

Anterior, pe 30 martie curent, Președinția a depus un denunţ la Procuratura Generală (PG) „în privinţa înţelegerilor de cartel pe piaţa de carburanţi”.

La data de 12 martie curent, Veaceslav Untilă, directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost audiat în plenul Parlamentului în legătură cu ultimele scumpiri la carburanți și produse petroliere. În cadrul audierii, deputații din aproape toate fracțiunile parlamentare au criticat activitatea ANRE.

Atunci, Untilă a declarat că instituția pe care o administrează nu dispune de competențe și atribuții care ar permite să intervină direct în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

La 24 februarie, carburanții s-au scumpit la numai o săptămână de la ultima scumpire. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costa la unele stații PECO 18 lei și 50 de bani, iar prețul motorinei era de 15 lei și 87 de bani litrul.

La 17 februarie, după o nouă scumpire, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costa 18 lei și 25 de bani, iar prețul motorinei este de 15 lei și 55 de bani litrul.

Din luna martie a anului 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

La începutul lunii ianuarie, Consiliul Concurenței anticipa că prețul cu amănuntul al carburanților va crește, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021.