Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE a aprobat majorarea tarifului…

ANRE a aprobat majorarea tarifului energiei termice livrate consumatorilor și a energiei electrice produse de către SA „CET-Nord”. Cetățenii din mai multe orașe vor achita mai mult pentru energia termică

Membrii Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au aprobat în cadrul ședinței extraordinare de miercuri, 21 decembrie, proiectele de hotărâre privind ajustarea extraordinară a prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „CET-Nord” și ajustarea extraordinară a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Apă-Canal Chişinău”.

Astfel, potrivit noilor decizii, pentru energia electrică produsă în regim de cogenerare de către S.A. „CET-Nord” a fost aprobat prețul de 6 lei și 11 bani, cu 1 leu și 54 de bani mai mult decât prețul în vigoare. Acesta se aplică în raport cu producătorul de energie electrică și nu are efect imediat asupra prețului reglementat la energia electrică livrată consumatorilor finali, subliniază ANRE.

Totodată, ANRE a aprobat tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „CET-Nord” în valoare de 3 905 lei/Gcal – o majorare cu 853 de lei.

În același timp, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către Apa-Canal Chișinău a fost majorat cu 36% – la 4 271 lei /Gcal.

Agenția a aprobat și tarifele pentru energia termică livrată în cadrul sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică (fără TVA) din mai multe localități:

  • S.A. „Comgaz-Plus” – tariful pentru energia termică livrată consumatorilor în valoare de 4 806 lei/Gcal, cu 1 040 de lei mai mare (+28%) decât tariful în vigoare.
  • Î.M a „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” – tariful pentru energia termică livrată consumatorilor în valoare de 4 355 lei /Gcal, cu 1 013 lei mai mare (+30%) decât tariful în vigoare.
  • Î.M. „Servicii Comunale Glodeni” – tariful pentru energia termică livrată consumatorilor în valoare de 4 208 lei /Gcal, cu 978 lei mai mare (+30%) decât tariful în vigoare.
  • Î.M. „Antermo” – tariful pentru energia termică livrată consumatorilor în valoare de 4 208 lei/Gcal, cu 1 021 lei mai mare (+32%) decât tariful în vigoare.
  • Î.M. „Servicii Comunal-Locative” Orhei – tariful pentru energia termică livrată consumatorilor în valoare de 4 445 lei /Gcal, cu 933 lei mai mare (+27%) decât tariful în vigoare.

Principalul motiv care a stat la baza actualizării tarifului pentru energia termică constă în reflectarea integrală în structura tarifelor aprobate a prețului reglement de procurare a gazelor naturale, astfel această componentă s-a majorat de la 18 345 lei/1000m3 la 24 915 lei/1000m3 sau cu 36%, argumentează ANRE.

Noile prețuri și tarife vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Tariful final per Gcal achitat de consumatorii casnici care sunt racordați la energia termică centralizată, care s-au înscris pe platforma compensatii.gov.md, conform categoriei de vulnerabilitate energetică atribuită, va fi de:

1.450 de lei – vulnerabilitate foarte ridicată;
1.700 de lei – vulnerabilitate ridicată;
1.950 de lei – vulnerabilitate medie;
2.500 de lei – vulnerabilitate scăzută
.

SA „Moldovagaz” va achiziția în luna decembrie 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale de la SA „Energocom” la un preț preliminar de 1108,61 dolari per 1000 m3, potrivit unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), aprobate vineri, 16 decembrie.

Dispoziția CSE a venit în contextul semnării contractului de livrare a energiei electrice dintre Energocom și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), conform căruia malul drept va achiziționa în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MWh, în schimbul a 5,7 milioane de metri cubi de gaze, întreaga cantitate livrată de Gazprom, care vor fi redirecționate regiunii transnistrene.