Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Activitatea CNPF, protejată de imixtiunea…

Activitatea CNPF, protejată de imixtiunea abuzivă a instanțelor. Proiectul de lege a fost aprobat în lectură finală

Proiectul cu privire la modificarea Legii privind Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a fost votat de către 52 de deputați în a doua lectură în cadrul ședinței Parlamentului de joi, 21 iulie. Modificările urmăresc facilitarea aplicării Codului Administrativ și eficientizarea activității administrative din cadrul CNPF, ținând cont de specificul domeniului supravegheat. Potrivit autorilor, scopul inițiativei legislative este de a „elimina imixtiunea abuzivă a instanțelor în activitatea CNPF”.

Legea privind Comisia Națională a Pieței Financiare a fost completată cu prevederi ce stabilesc atribuțiile instituției în ceea ce privește cooperarea și schimbul de informații în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului.

De asemenea, sunt prevăzute derogări de la dispozițiile de confidențialitate în cadrul schimbului de informații cu autoritățile competente pe plan intern și internațional.

Totodată, potrivit unui comunicat al Legislativului, reglementările vizează particularitățile de parcurgere a procedurilor administrative de control. Astfel, este reglementată împuternicirea președintelui CNPF cu posibilitatea de a lua decizii ce țin de procedurile administrative, inclusiv suspendarea, prelungirea, conexarea acestora, dar și atragerea terților în procedură administrativă.

În același timp, este prevăzută situația în care deciziile pot fi adoptate de Consiliul de administrație al CNPF. 

Alte modificări se referă la aspectele ce țin de suspendarea executării actelor administrative individuale ale CNPF.

Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat în cadrul ședinței din 9 septembrie 2021, Hotărârea privind rezultatele audierilor raportului cu privire la activitatea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

Atunci, membrii CNPF, Nina Dosca, Iurie Filip, Victor Captari și Viorel Miron, împreună cu președintele Comisiei, Valeriu Chițan, au fost demiși din funcții.

Hotărârea a fost adoptată în temeiul Legii privind Comisia Naţională a Pieţei Financiare, potrivit căruia calitatea de membru al Consiliului de administraţie încetează, inclusiv, în caz de revocare de către Parlament, la propunerea Preşedintelui Parlamentului.

Tot în acea ședință, Parlamentul a adoptat o hotărâre, prin care a apreciat drept nesatisfăcătoare și lipsită de performanță activitatea membrilor Consiliului de administrație al CNPF și a recomandat președintelui Parlamentului înaintarea propunerilor de revocare în corpore a  membrilor Consiliului de Administrație al CNPF.