Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   A început procedura de lichidare…

A început procedura de lichidare „silită” a celor trei bănci

Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a hotărât să retragă licențele de desfășurare a activităților financiare ale Băncii de Economii, Banca Socială și Unibank, ca urmare a insolvabilității acestora și altor încălcări de la prevederile legislației în vigoare, și inițierea procesului de lichidare silită a acestor bănci, în
conformitate cu Legea instituțiilor financiare.

Conform hotărârii Comitetului Executiv al BNM lichidator al Băncii de Economii a fost numit Grigorii Olaru, al Băncii Sociale – Sergiu Berghie și al Unibank – Ruslan Grate, toți sunt angajați ai BNM.

Banca Națională și lichidatorii vor continua să colaboreze activ cu organele de drept din R. Moldova în cadrul anchetelor în desfășurare, precum și cu reprezentanții consorțiului Kroll și Steptoe & Johnson LLP pentru identificarea organizatorilor și beneficiarilor finali ai tranzacțiilor dubioase și pentru recuperarea activelor delapidate de la cele trei bănci.

Banca Națională anunță că procesul de transferare a depozitelor la vedere și la termen ale persoanelor fizice și juridice de la cele trei bănci la alte bănci s-a încheiat. Începînd cu 19 octombrie 2015, deponenții celor trei bănci vor avea acces la mijloacele lor bănești, la băncile care au preluat depozitele respective, în condițiile contractelor existente.