Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   TV9, sancționat de CA cu…

TV9, sancționat de CA cu o amendă de șapte mii de lei pentru că nu și-a respectat propria concepție de programe

Sursa foto: Profimedia Images

Postul de televiziune TV9 nu și-a respectat propria concepție de programe, difuzând insuficiente programe proprii, 0% de programe de știri și un volum mai mare de programe retransmise, potrivit Consiliului Audiovizualului (CA). Astfel, TV9 a fost sancționat cu o amendă de 7 000 de lei, în ședința din 28 iulie.

„Postul s-a angajat să producă aproape 28% de programe proprii, în realitate s-au atestat 0,84%. În același timp, producțiile altor producători au constituit 46,33%, furnizorul urmând să difuzeze aproximativ 26%. Mai mult de jumătate din programele postului au fost emisiuni și filme retransmise/preluate/achiziționate – 52,82%, în comparație cu volumul indicat de 32,96%”, conform unui comunicat al CA.

Deși TV9 nu avea trecute în concepție programe realizate de alți furnizori de servicii media aflați sub jurisdicția R. Moldova, postul a difuzat 20,17%, mai exact programele „Novaya Ya” și „Drum Bun” de la furnizorul PP Exclusiv Media SRL, compania fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță, care gestionează postul NTV Moldova.

Conform structurii serviciului, programele informative și analitice urmau să constituie peste 10%. De fapt, CA a constat că acestea au lipsit în perioada de monitorizare. Filmele ar fi trebuit să reprezinte 26,04%, dar monitorizarea a atestat aproape 37%. Alte tipuri de emisiuni au avut ponderea de 42,71% în structură, dar au fost identificate 63,05% – programele „Novaya Ya”, „Drum Bun”, „The Best Drum Bun” și „Орел и Решка” de la furnizorul „Интер” din Ucraina, mai menționează CA.

CA a eliberat în octombrie 2021 licență de emisie pentru o perioadă de nouă ani companiei Media Platform căreia îi aparține postul de televiziune TV9.