Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Destinații turistice din Moldova pe…

Destinații turistice din Moldova pe care merită să le vizitezi: Conacul Cazimir și Moara de vânt din Cernoleuca

Pandemia provocată de COVID-19 ne-a făcut să vedem cu alți ochi R. Moldova și locurile ei frumoase, dar majoritatea dintre ele necunoscute și neexplorate suficient. Sabin Rufa, un tânăr student din Chișinău, care învață acum în Franța, a vizitat în ultimii ani nu mai puțin de 12 monumente de arhitectură din țară, iar în următoarele ediții ale ZdG vă va povesti despre ele și va încerca să vă convingă să mergeți să le vizitați.

În ediția de astăzi vă prezentăm, prin ochii lui Sabin, detalii despre Conacul Cazimir din Cernoleuca și despre Moara de vânt din aceeași localitate.

Conacul Cazimir din Cernoleuca

Conacul Cazimir din Cernoleuca este un monument de arhitectură de importanță națională, construit la începutul secolului XX în stil neoclasicist. Acum, parte din școala internat, acesta a aparținut nobilului, filantropului și pedagogului basarabean de origine polonă Constantin Cazimir. Deși a suferit modificări în perioada sovietică, acesta păstrează multe dintre elementele originale, cel mai inedit fiind cărămidăria, care conține pietre cu litera K gravată pe ele.

Deși odinioară conținea specii precum arborele de plută sau stejarul canadian, parcul dendrologic mai păstrează doar câteva din multitudinea de specii plantate inițial. Totuși, dimensiunile unor copaci rămași sunt impunătoare, trimițând vizitatorii înapoi în timpurile când aici se organizau expoziții sau curse de cai pentru nobilime. Am observat și grija cu care au fost selectați și plantați arborii, uriașii plopi ce mărginesc curtea fiind din cei ce nu lasă puf.

Spre conac am trecut prin intrarea principală a școlii-internat, deși poate fi folosită și o poartă ce se află puțin mai la deal, unde se află alte clădiri și anexe de la curtea lui Cazimir. Acum nu se percep costuri de intrare, întrucât nu există un serviciu de ghidare sau primire a turiștilor. Cu toate acestea, sătenii sunt mereu binevoitori și gata să vă spună ce știu despre istoria locului. Satul Cernoleuca se află la 230 de km de Chișinău sau cca 3 ore de mers cu mașina.

Moara de vânt din Cernoleuca

Moara de vânt din Cernoleuca este un monument de arhitectură, aflat la intrarea în satul cu același nume. Construită la răscrucea secolelor XIX și XX, aceasta e unică prin forma de „trunchi de piramidă”, fiind asemănătoare cu morile olandeze. Când era funcțională, acoperișul ei căciulat se adapta după direcția vântului, moara având 12 unghiuri de funcționare și un întreg mecanism de rotire pe interior. Deși au existat tentative de relocare sau de restaurare a acesteia, banii nu au fost alocați sau au fost insuficienți, pentru moment moara fiind în pericol de a se deteriora irecuperabil. Renumitul pictor Igor Vieru a fost un oponent înverșunat al demolării ei, câteva din lucrările sale înfățișând frumosul peisaj rustic care conținea moara din Cernoleuca, localitatea sa de baștină. M-am bucurat totuși să văd că recent s-au făcut anunțuri cu referire la un eventual proiect de restaurare, sub egida Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Pentru a ajunge la moară, virați la stânga spre satul Cernoleuca de pe drumul republican R8, pe segmentul Dondușeni- satul Briceni. Odată intrați pe drumul de pietriș, mergeți până la indicatorul ce indică direcția spre moară (pe Google Maps acesta fiind primul drum la dreapta). Odată ajunși acolo, îndemnul meu e să nu încercați să escaladați moara, atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și pentru a păstra intactă structura ei, și așa într-o stare proastă.

Tot în satul Cernoleuca se află și casa-muzeu a regretatului pictor Igor Vieru, iar în cimitirul localității se află cavoul în care se odihnește artistul. Acesta a fost conceput de Igor Vieru și de fiul său Roland, cel care l-a și ridicat. Pe ambele le puteți vizita.

Sabin Rufa studiază Economie, Politică și Studii Internaționale în Marea Britanie, dar acum face un schimb Erasmus de un an la Panthe on-Sorbonne din Paris. Este pasionat de călătorii, mai ales în spațiul românesc, pe care adoră să îl descopere cu prieteni sau familia.

P.S. Hai să redescoperim R. Moldova împreună

Suntem siguri că și în localitățile sau în zonele în care locuiți există locuri frumoase despre care merită să audă cât mai multă lume. Pe această cale te provocăm să iei exemplul lui Sabin și să ne descrii monumentele de arhitectură din localitatea ta, monumente sau zone frumoase din țară care te-au impresionat și pe care le-ai vizitat. Te îndemnăm să ne lași impresiile cu care ai plecat de acolo, îndemnând astfel și alți oameni să le viziteze, pentru a le face cât mai cunoscute.

Te rugăm să ne trimiți textele și fotografiile tale, prin email, la ziardegarda@gmail.com, pe pagina noastră de Facebook sau prin poștă, pe adresa redacției din Chișinău. Autorii textelor pe care vom decide să le publicăm se vor alege cu premii din partea redacției: abonamente la ZdG sau obiecte de uz personal cu însemnele ZdG.