Slovacia își menține veto-ul asupra noului pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei

Slovacia a confirmat, astăzi, 9 iulie, că își va menține, deocamdată, veto-ul asupra noului pachet de sancțiuni pe care Uniunea Europeană intenționează să îl impună Rusiei ca răspuns la invazia Ucrainei. Discuțiile bilaterale dintre Bruxelles și Bratislava nu au reușit până acum să producă progresul necesar pentru ridicarea veto-ului premierului slovac Robert Fico, scrie Euronews.
Veto-ul a fost reafirmat în timpul unei reuniuni a ambasadorilor la Bruxelles, unde sancțiunile au fost puse pe masă spre aprobare și din nou blocate, au declarat surse diplomatice pentru Euronews.
Pachetul, care este gata de utilizare după săptămâni de negocieri, vizează sectorul financiar și energetic al Rusiei, inclusiv conductele de gaz „Nord Stream”.
Impasul diplomatic a venit în contextul în care Moscova a lansat un nou atac record de drone și rachete împotriva orașelor ucrainene.
Sursa citată scrie că Slovacia nu are nicio obiecție față de restricțiile economice în sine, opoziția sa se referă la o cu totul altă chestiune: eliminarea treptată propusă a tuturor combustibililor fosili ruși până la sfârșitul anului 2027.
Comisia Europeană a dezvăluit foaia de parcurs în mai și a prezentat proiectul de legislație în iunie, bazat pe interdicții treptate asupra contractelor de gaze pe termen scurt și lung.
Fiind o țară fără ieșire la mare, Slovacia a protestat vehement împotriva planului, avertizând că acesta va crește prețurile pentru consumatori, va slăbi competitivitatea și va pune în pericol securitatea energetică.
Întrucât eliminarea treptată este supusă unei majorități calificate, Bratislava a recurs la sancțiuni, care necesită unanimitate, pentru a obține concesii de la Bruxelles.
În timpul unui summit UE de luna trecută, prim-ministrul slovac Robert Fico a postat un mesaj video cu solicitări de compensații financiare, fără a numi o cifră concretă.
„Acest lucru ne va afecta, dacă nu se ajunge la un acord cu Comisia Europeană care să ne compenseze pentru toate daunele pe care le-ar putea provoca această propunere”, a declarat Fico.
Prim-ministrul a declarat că țara sa riscă să se confrunte cu un proces intentat de Gazprom, monopolul rusesc asupra gazelor, în valoare cuprinsă între 16 și 20 de miliarde de euro, din cauza rezilierii contractului său pe termen lung, care se încheie în 2034. Comisia susține că interdicțiile privind gazele vor acționa ca „forță majoră” în instanță și vor proteja guvernele și companiile de pierderi.