Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell,…

Șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, după vizita la Kiev: „Acest război va fi câștigat pe câmpul de luptă”

Șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell spune că a fost impresionat de reziliența și determinarea Kievului în războiul pornit de Rusia pe 24 februarie. Borrell susține că s-a întors acasă cu o listă clară de lucruri care trebuie îndeplinite.

„Acest război va fi câștigat pe câmpul de luptă. Alte 500 de milioane de euro sunt pe cale de a fi transmise. Livrările de arme vor fi adaptate nevoilor ucrainene”, a menționat oficialul.

Atacul brutal al Rusiei împotriva civililor lipsiți de apărare din Kramatorsk arată din nou lipsa totală de respect a Kremlinului față de viața umană. Urmează doar o creștere a sprijinului nostru pentru Ucraina. (…) Trebuie să continuăm să creștem presiunea asupra Rusiei. Am impus deja sancțiuni masive, dar mai sunt de făcut mai multe în sectorul energetic, inclusiv petrolier”, a mai spus Josep Borrell.

Azi e a 45-a zi de război în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Pe 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. 

Ulterior, Kremlinul a declarat că nu se va conforma ordinului Curții Internaționale de Justiție de la Haga.