Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Schimb de replici între Primăria…

Schimb de replici între Primăria Chișinău și ASP, după criticile cu referire la taxa de salubrizare pentru 2024

Foto: Colaj ZdG

După ce Primăria Chișinău a acuzat Agenția Servicii Publice (ASP) că a inclus în lista contribuabililor pentru taxa de salubrizare și persoane care sunt scutite de plătirea acesteia, ASP a venit cu o reacție. Instituția neagă cele invocate de municipalitate și precizează că nu are competențe de selecție sau excludere a anumitor categorii de persoane în listă.

Recepționarea de către chișinăuieni a avizelor de plată a taxei pentru salubrizare a stârnit mai multe nemulțumiri în spațiul public. În acest context, Primăria a venit pe 2 iulie cu un comunicat în care a acuzat ASP de „erori majore“ în elaborarea listei persoanelor obligate să plătească taxa.

„În lista generată, s-au constatat mai multe neconformități grave, printre care:

  • includerea persoanelor decedate în anul 2023;
  • includerea persoanelor radiate de la domiciliu în 2023;
  • includerea persoanelor fără domiciliu (cu adresă nespecificată);
  • includerea persoanelor care nu împliniseră vârsta de 18 ani până la 31.12.2024;
  • includerea pensionarilor – peste 8000 de persoane – care, potrivit deciziei Consiliului Municipal Chișinău (CMC, sunt scutiți de plata taxei”, se arată în comunicat.

De cealaltă parte, ASP „dezminte categoric acuzațiile lansate de către Primăria municipiului Chișinău”.

„ASP nu are competențe în evaluarea eligibilității contribuabililor. Rolul Agenției se limitează exclusiv la furnizarea datelor din Registrul de Stat al Populației, în baza solicitărilor oficiale, recepționate în strictă conformitate cu legislația în vigoare.

În cazul taxei pentru salubrizare aplicată în mun. Chișinău pentru anul 2024, la solicitarea Primăriei municipiului Chișinău, ASP a transmis informațiile cerute pentru introducerea acestora în Sistemul Informațional Automatizat. În ceea ce privește conținutul listei și criteriile de eligibilitate pentru aplicarea taxei, ASP precizează că instituția nu are competențe de selecție sau excludere a anumitor categorii de persoane”, se arată în reacția Agenției.

Totodată, reprezentanții ASP menționează că datele din Registrul de Stat al Populației sunt expuse integral pe platforma de interoperabilitate și „pot fi consultate de către participanții autorizați, în conformitate cu legislația în vigoare” și că Primăria Chișinău are posibilitatea legală de a solicita Agenției de Guvernare Electronică inițierea proiectelor de integrare și asigurarea accesului la datele necesare prin intermediul platformei MConnect.

„Regretăm tentativa de deturnare a responsabilității instituționale adusă în vizorul public de către Primăria municipiului Chișinău și reamintim că buna cooperare interinstituțională trebuie să se bazeze pe respectarea normelor legale și pe dialog constructiv, nu pe acuzații nefondate lansate în spațiul public”, se punctează în comunicatul Agenției.

Locuitorii capitalei au început a primi avize de plată cu privire la achitarea taxei de salubrizare pentru 2024. În contextul în care facturile au stârnit confuzie în rândul unor cetățeni, Ziarul de Gardă a analizat deciziile Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu privire la acest subiect și a discutat cu un actual și fost consilier municipal în legătură cu această taxă.

În ianuarie curent, 26 de consilieri municipali au votat un amendament care prevedea anularea taxei de salubrizare pentru anul 2025. Totuși, locuitorii capitalei vor trebui să achite în continuare un tarif de 120 de lei anual pentru fiecare membru al gospodăriei.