Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Sancțiunile împotriva a 16 persoane…

Sancțiunile împotriva a 16 persoane și 2 entități din R. Moldova, prelungite de astăzi. Data până când vor fi valabile măsurile restrictive

Colaj ZdG

Consiliul European a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva a 16 persoane și 2 entități responsabile de acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței R.Moldova. Potrivit unui comunicat al Consiliului, publicat pe 29 aprilie 2025, aceste măsuri restrictive vor fi valabile până la 29 aprilie 2026.

Printre persoanele în privința cărora au fost aplicate sancțiuni sunt:

  • Ilan Șor;
  • Gheorghe Cavcaliuc;
  • Marina Tauber;
  • Igor Chaika;
  • Vladimir Plahotniuc;
  • Chiril Guzun;

Au fost prelungite sancțiunile și pentru organizația „Evrazia”, care a fost înființată la Moscova și este controlată din Rusia prin intermediul oligarhului fugar Ilan Șor, dar și pentru Asociația Oamenilor cu Epoleți „Scutul Poporului”, care ar fi făcut încercări repetate de subminare a guvernării democratice din R. Moldova, inclusiv prin incitarea la revolte și demonstrații violente.

Astfel, activele persoanelor enumerate vor fi înghețate. De asemenea, este interzisă punerea la dispoziția acestora, direct sau indirect, de fonduri sau resurse economice. În plus, persoanelor fizice incluse pe listă li se aplică o interdicție de călătorie, care le împiedică să intre și să tranziteze teritoriile statelor membre ale UE.

„În concluziile sale din 21-22 martie 2024, Consiliul European și-a reafirmat angajamentul de a oferi tot sprijinul relevant R. Moldova în abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și de a consolida rezistența, securitatea și stabilitatea țării în fața activităților destabilizatoare ale Rusiei și ale proxeneților săi”, se arată în comunicatul Consiliului.

Măsurile restrictive ale UE au fost introduse pentru prima dată în aprilie 2023, la cererea Republicii Moldova, pentru a viza persoanele responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența acesteia, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.

Eforturile de destabilizare a Moldovei au crescut simțitor de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE, potrivit comunicatului Consiliului.