Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „S-a încercat limitarea concurenței”. Corpul…

„S-a încercat limitarea concurenței”. Corpul de Control al Prim-ministrului explică de ce, în 2022, a fost anulat contractul de achiziție a rachetelor antigrindină cu rușii și eșecul primei licitații deschise

Contractul de achiziție a unui lot de rachete antigrindină cu rază lungă de acțiune „Alazani 6”, contra sumei de 26,23 de milioane de lei, încheiat la 10 ianuarie curent cu întreprinderea „Chapaev” din Ceboksarî, Republica Ciuvașă din componența Federației Ruse (АО Чебоксарское производственное объединение имени В.И.Чапаева) a fost anulat pe motiv că Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice (SSIAPH) a atribuit contractul de achiziții publice operatorului economic înainte de a publica în buletinul achizițiilor publice intenția inițierii procedurii negociere fără publicare, iar prin asta s-a încercat limitarea concurenței, susține Corpul de Control al Prim-ministrului, într-un răspuns oferit Ziarului de Gardă.

Corpul de Control al Prim-ministrului susține că a inițiat acțiuni de verificare și monitorizare a conformității desfășurării procedurii de achiziție publică a rachetelor antigrindină, demarată de către SSIAPH și a constatat că la data de 21 ianuarie curent, în buletinul achizițiilor publice nr. 5 a fost publicat Anunțul de intenție privind achiziționarea rachetelor antigrindină de către SSIAPH prin procedură de negociere fără publicare.

„Analizând anunțul de intenție s-a constatat că, acesta conține informație incompletă, fiind încălcate, totodată, prevederile art. 28 alin. (2) al Legii prenotate, potrivit căruia anunțul de intenţie va fi publicat şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în cazul contractelor a căror valoare estimată pentru bunuri  este mai mare sau egală de 2.300.000 lei. Anterior anunțului de intenție, la data de 10 ianuarie curent, prin Decizia nr. 1 a SSIAPH, contractul de achiziții publice i-a fost atribuit operatorului economic АО Чебоксарское производственное объединение имени В.И.Чапаева. Acesta prevedea achiziționarea de rachete antigrindină, în valoare de 26.230.000 lei”, se arată într-un răspuns oferit Ziarului de Gardă.

Reprezentanții Corpului de Control al Prim-ministrului spun că astfel autoritatea contractantă a atribuit contractul de achiziții publice operatorului economic înainte de a publica în buletinul achizițiilor publice intenția inițierii procedurii negociere fără publicare.

„În mod legal, SSIAPH urma să publice anunțul de intenție în termeni în care să ofere posibilitate de a informa din timp potențialii ofertanți și nicidecum invers. Prin utilizarea de către SSIAPH a procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare s-a încercat limitarea concurenței, or, conform prevederilor pct. 30 subpct. 2) din Hotărârea de Guvern nr. 10 din 20.01.2021 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la activitatea grupului de lucru în domeniul achizițiilor publice, grupul de lucru al autorității este obligat să asigure participarea pe scară largă a operatorilor economici la procedurile de achiziție, în scopul asigurării concurenței și combaterii concurenței neloiale în cadrul achizițiilor. Prin urmare, Corpul de control a recomandat SSIAPH reexaminării procedurii de achiziție publică inițiată de SSIAPH cu înlăturarea tuturor abaterilor constatate supra. Astfel, la data de 29 martie 2022, SSIAPH a inițiat o nouă procedură prin licitație deschisă privind achiziționarea rachetelor antigrindină, plasând în acest sens și un Anunț în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”, se mai arată în răspuns.

Întrebați de ce licitația anunțată la 29 martie a fost stopată înainte de termen, reprezentanții Corpului de Control spun că „la procedura dată de licitație deschisă nu a fost depusă nici o ofertă, respectiv, SSIAPH a făcut uz de prevederile art. 56 alin. 1 lit. a) a Legii 131/ 15 privind achizițiile publice, nicio ofertă nu a fost depusă ca răspuns la o procedură de licitație deschisă sau de licitație restrânsă atâta timp cât condiţiile iniţiale ale contractului nu sânt modificate în mod substanţial, iar absența concurenței nu este rezultatul unei restrângeri artificiale a parametrilor achiziției, unde a fost semnat contractul cu Stroiproect” SRL.


Într-o anchetă publicată la începutul lunii august curent, Ziarul de Gardă a arătat cum, anual, milioane de lei din bugetul R. Moldova ajung în Federația Rusă pentru procurarea rachetelor antigrindină și modernizarea prin automatizare a sistemului care permite monitorizarea caracteristicilor norilor. Totul se face dintr-o singură sursă, prin negocieri directe, responsabilii de la antigrindină motivând că nu există surse alternative.

În 2022, rușii nu ne-au mai livrat rachete antigrindină, pentru că autoritățile de la Chișinău au anulat contractul semnat cu ei. A urmat o licitație internațională, procedura fiind stopată la jumătate de drum. Într-un final, s-a mers tot pe practica negocierilor directe cu producătorul, protecția antigrindină fiind cumpărată de la o companie bulgară.

Ziarul de Gardă a constatat că firma rusească de la care R. Moldova a cumpărat ani de zile rachete antigrindină a îndeplinit, la începutul anilor 2000, ordinele de înarmare ale Federației Ruse, iar acum susține războiul în Ucraina.

Detalii aici – Cum R. Moldova a cumpărat ani la rând rachete antigrindină direct de la o companie care susține războiul din Ucraina, iar în 2022 a eșuat în organizarea primei licitații deschise