Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Riscul izbucnirii incendiilor de vegetație,…

Riscul izbucnirii incendiilor de vegetație, în creștere. Recomandările salvatorilor

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență/ Facebook

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) avertizează populația că există riscul izbucnirii incendiilor de vegetație, în contextul codului galben de vânt puternic emis de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) pentru ziua de vineri, 29 martie. Drept urmare, cei de la IGSU au venit cu mai multe recomandări pentru cetățeni.

Potrivit comunicatului emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, orice scânteie poate favoriza izbucnirea incendiilor de vegetație de proporții.

Astfel, în vederea prevenirii incendiilor, oamenii sunt îndemnați să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul, dar și să evite utilizarea focului deschis pentru igienizarea gospodăriilor. Totodată, IGSU reiterează că aruncarea chibriturilor, țigărilor sau altor obiecte aprinse pe suprafețele cu iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole este strict interzisă.

De asemenea, potrivit sursei, o atenție deosebită trebuie să fie acordată minorilor. Aceștia trebuie supravegheați de maturi.

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Recomandările salvatorilor vin după ce Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis joi, 28 martie, cod galben de vânt puternic pentru ziua de vineri, 29 martie. Avertizarea meteorologică vizează întreg teritoriul țării și este valabilă în intervalul orelor 08:00 – 18:00.

„În intervalul menționat se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s”, precizează SHS.