Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un „război veșnic” sau „mobilizare…

Un „război veșnic” sau „mobilizare totală” – scenariile „Bloomberg” ale desfășurării războiului în Ucraina

Agenția „Bloomberg” a prezentat patru posibile scenarii ale desfășurării războiului, pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Potrivit unuia dintre aceste scenarii, conflictul poate dura mai bine de o sută de ani, conform altui scenariu, acesta se va încheia timp de unul – doi ani. Despre acest fapt scrie „Bloomberg”, anunță Spektr.

Pentru a determina durata aproximativă a războiului, „Bloomberg” a folosit un model bazat pe o analiză a conflictelor militare din ultimii 200 de ani (cu condiția ca modelul să nu ofere un răspuns definitiv la întrebarea când se va termina războiul). Potrivit acestuia, durata medie a războaielor moderne este de 15 luni. Mai puțin de 20 la sută dintre conflicte durează mai mult de 30 de luni și majoritatea se termină printr-un acord de pace.

În general, modelul agenției presupune trei strategii militare: 1) o strategie de manevră – acestea sunt atacuri care sunt axate pe capturarea rapidă a teritoriului; 2) o strategie de uzură, în care se pune accent pe capturarea și distrugerea forțelor inamice fără a fi nevoie de un avans rapid; 3) o strategie de pedeapsă care vizează producerea unui prejudiciu cât mai mare adversarului, pentru a-i distruge voința de a lupta, în timp ce părțile nu intră neapărat într-o coliziune directă.

Studiul a identificat patru posibile scenarii de război:

  • Echilibrul de putere rămâne neschimbat, iar părțile continuă o strategie de uzură. În acest caz, războiul va dura 30 de luni până la mijlocul anului 2024;
  • Rusia trece la o strategie de pedeapsă. Într-un astfel de scenariu, conflictul ar putea continua veșnic. Acest lucru se va întâmpla dacă Rusia nu mai recurge la mobilizare și va alege o strategie de pedeapsă. Cu toate acestea, prognozatorii spun că acuratețea unei astfel de prognoze este scăzută;
  • Rusia efectuează o mobilizare completă. Acest lucru poate fi riscant din punct de vedere politic, dar va mări decalajul capacităților militare și va scurta sfârșitul conflictului. În acest scenariu, conflictul ar putea lua sfârșit la mijlocul anului 2023;
  • Există o schimbare decisivă în raportul de putere în favoarea Ucrainei. Acest lucru este posibil în cazul unei scăderi a moralului soldaților ruși sau dacă Washingtonul oferă Kievului arme mai moderne.

Anterior, pe 8 decembrie, secretarul de presă al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus că Kievul are ocazia să pună capăt conflictului ruso-ucrainean în viitorul apropiat. Potrivit lui, „Zelenski știe când se pot încheia toate acestea, totul se poate încheia mâine dacă este dorință (din partea autoritățile Ucrainei)”.

Reprezentantul de la Kremlin nu a dat detalii, însă, referitor la faptul în ce condiții acest lucru se poate întâmpla.

Cuvintele lui Peskov vin ca răspuns la declarațiile lui Zelenski despre posibilul sfârșit al războiului cu Rusia în 2023. El a făcut o astfel de declarație pentru „Politico”, care l-a recunoscut pe liderul ucrainean drept cea mai influentă persoană din Europa. „Cred că ucrainenii vor fi cei mai influenți și anul viitor, dar deja pe timp de pace”, a spus Zelenski.

În cadrul unei ședințe cu membrii Consiliului pentru Drepturile Omului din 7 decembrie, Putin a spus că războiul din Ucraina ar putea deveni un „proces de lungă durată”. El a numit un rezultat „semnificativ” anexarea unor regiuni ale Ucrainei în urma unui referendum ilegal. Tot atunci, Putin a declarat că amenințarea unui războiului nuclear crește în lume.

Pe 13 decembrie, Peskov a declarat că „nici nu poate fi vorba” despre retragerea forțelor ruse din Ucraina înainte de sfârșitul acestui an.

Ulterior, Zelenski a anunțat condiția pentru încheierea războiuluim aceasta fiind revenirea la granițele din anul 1991 și retragerea trupelor ruse.