Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un reprezentant al Ambasadei Federației…

Un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova, declarat persona non grata

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță că a declarat drept persoană non grata pe teritoriul R. Moldova a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul țării, pentru acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961).

„Acest fapt a fost comunicat părții ruse în după-amiaza zilei de 19 aprilie, odată cu convocarea la sediul MAEIE a Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov”, mai transmite MAEIE.

Miercuri, după ședința Guvernului, purtătorul de cuvânt al premierului Dorin Recean a comunicat că MAEIE l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău Oleg Vasnețov „pentru a-l informa despre decizia autorităților” privind retragerea cardurilor de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău a doi diplomați ruși, care urmare a comportamentului necorespunzător în raport cu autoritățile statului după ce i-a fost refuzat accesul în țară liderului Tatarstanului.

„Anunțul care a fost făcut de domnul prim-ministru în contextul retragerii de la doi funcționari ai Ambasadei Federației Ruse a cartelelor de acreditare se referă la faptul că aceștia au avut un comportament necorespunzător în cazul legat de președintele Tatarstanului, căruia nu i s-a permis accesul pe teritoriul țării noastre.

Premierul a evidențiat că comportamentul necorespunzător din partea unor funcționari străini în raport cu autoritățile noastre nu este tolerat. Acestor funcționari urmează să li se retragă cardurile de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Suplimentar, premierul Dorin Recean a indicat depre necesitatea examinării declarării persoanei non grata al unui oficial de la Ambasada Federației Ruse, urmare a acestui comportament necorespunzător”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Luni, 17 aprilie, președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, a anunțat că nu a fost lăsat să intre în R. Moldova. Potrivit Poliției de Frontieră, afirmațiile făcute de acesta, cum că ar fi fost declarat „persoană non-grata” de autoritățile de la Chișinău, sunt false.

„Susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre”, se arată în comunicatul publicat de Poliția de Frontieră.

Poliția a precizat că în ultimele 24 de ore a fost interzisă intrarea în R. Moldova pentru mai mulți cetățeni străini, pe motiv că „nu întruneau condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat”.

„Împreună cu Victor Petrov și Alexandr Suhodolski, care au vizitat recent republica noastră, am conturat un amplu program comun de acțiune. Din păcate, autoritățile moldovenești au decis că suntem cetățeni indezirabili care nu pot vizita această țară. Prin urmare, din păcate, nu vom putea participa la Congres”, a declarat Rustam Minnihanov, într-o înregistrare video.

Acesta ar fi urmat să participe la primul Congres internațional al diplomației populare „Prietenia popoarelor 2023” desfășurat la Comrat. Victor Petrov, actual deputat al Adunării Populare a Găgăuziei, este unul intre cei opt candidați la funcția de bașcan al Găgăuziei.

Liderului din Tatarstan i-a fost refuzată intrarea în R. Moldova. Poliția de Frontieră: „Declarațiile precum că a fost declarat persoană non-grata sunt false”