Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Punctul de trecere Rafah, singurul…

Punctul de trecere Rafah, singurul punct de evacuare pentru peste 2 milioane de oameni din Fâșia Gaza. Detalii de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Punctul de trecere Rafah, de la hotar cu Egipt, este, la momentul actual, singurul punct de evacuare pentru peste 2 milioane de oameni din Fâșia Gaza. O informație în acest sens a fost oferită de ️Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) într-un comunicat publicat pe Telegram sâmbătă, 14 octombrie.

Potrivit sursei, situația „rămâne complexă”, în special din cauza atacurilor continue cu rachete și a „incertitudinii legate de funcționarea punctului de trecere”.

Totuși, MAEIE accentuiază că menține legătura cu autoritățile din Israel și Egipt, dar și cu misiunile diplomatice din țările partenere, printre care SUA, România și Ucraina, pentru a negocia cu autoritățile egiptene în vederea facilitării tranzitului civililor, inclusiv al cetățenilor moldoveni, prin punctul de trecere Rafah.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și toate misiunile diplomatice ale R. Moldova – în special cea din Israel, și din Turcia, acreditată prin cumul și în Egipt, fac eforturi diplomatice considerabile, având comunicarea constantă cu ambasadorii Egiptului în țările de acreditare”, se explică în nota informativă.

De asemenea, potrivit sursei, MAEIE menține legătura cu Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene (ECHO), care a manifestat disponibilitatea de a acorda țării noastre asistența necesară pentru a readuce cetățenii moldoveni din zona conflictului.

În plus, cu scopul de a intensifica eforturile de asistență, un funcționar consular al MAEIE s-a deplasat la Cairo pe data de 12 octombrie.

În timp ce diplomații duc negocieri, acesta pregătește întâmpinarea cetățenilor noștri la punctul de trecere Rafah. Aici, este pregătit să emită titluri de călătorie pentru persoanele care nu dețin pașaport și să faciliteze tranzitul acestora către Cairo și, ulterior, către R. Moldova”, transmite Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Potrivit MAEIE, de la începutul războiului pornit de Hamas împotriva Israelului, Ambasada R. Moldova a primit 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare.