Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pseudo-referendumurile din zonele ocupate ale…

Pseudo-referendumurile din zonele ocupate ale Ucrainei: „Voturi” în curțile caselor, sub supravegherea mitralierelor

Foto: Getty

Autoritățile ocupante ale teritoriilor ucrainene au anunțat rezultatele pseudo-referendumurilor, care s-au desfășurat în perioada 23-27 septembrie. Președintele ucrainean Volodîmir Zelenskîi le-a numit farsă și a cerut Occidentului să sporească sprijinul pentru Ucraina.

Potrivit resurselor de propagandă rusă, „administrațiile” ocupante ale regiunilor capturate, Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, au declarat că majoritatea locuitorilor acestor regiuni ar fi votat pentru aderarea la Rusia.

Reacția Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodîmir Zelenskîi, susține că „această farsă pe teritoriul ocupat nu poate fi considerată nici măcar o imitație a referendumurilor”.

„Știam din start ce vor desena în loc de rezultat. Nici măcar serviciul de spionaj nu a trebuit să se străduiască din greu. Cifrele convenite pentru această farsă au fost turnate mass-mediei. Rusia nici măcar nu se ascunde”, a spus președintele Ucrainei.

Zelenskîi a subliniat că „singurul răspuns rațional la o asemenea obrăznicie a ocupantului” este un sprijin și mai are pentru Ucraina. În cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate, Zelenskîi a subliniat că implementarea de către Rusia a așa-zisului scenariu Crimeea și o altă încercare de a anexa teritoriul ucrainean ar însemna că „nu ai ce discuta cu Vladimir Putin, și asta e clar”.

Cum s-a desfășurat „referendumul” în regiunea Herson

În partea ocupată a regiunii Herson sunt încă mulți cetățeni pro-ucraineni care nu susțin Rusia. Din motive de securitate, aceștia nu vorbesc deschis despre acest fapt, dar continuă să creadă în eliberarea completă a regiunii de către armată ucraineană și, din când în când, reamintesc ocupanților că „partizanii pro-ucraineni nu dorm”.

Cu toate acestea, printre locuitori sunt și oameni care vorbesc despre „un singur sânge” și speră la un „viitor comun cu Rusia”.

Reporterii de la Donbass News au mers în Herson, ca să vadă, de la fața locului, cum s-a desfășurat așa-numitul „referendum”. În Herson-ul ocupat poți ajunge doar cu barca pe râu. Din cauza luptelor, podul Antonovskîi a fost parțial distrus, iar barajul de-a lungul Centralei hidroelectrice Kahovskaia a fost blocat.

Votarea”

În dimineața zilei de 23 septembrie, ocupanții au anunțat deschiderea „secțiilor de votare”, numind acest lucru un „eveniment istoric”. Liderii autorităților ocupante din regiunea Herson, Vladimir Saldo și Kirill Stremousov, de asemenea, au venit ,,să voteze”.

În Herson, dar și în celelalte regiuni ocupate, „s-a votat” inclusiv în curțile caselor, precum și pe terenurile de joacă.

Inițial, însă, puțini locuitori știau despre acest fapt.

„Nu mă uit la televizor, nimeni nu m-a invitat, așa că nu știu încă nimic”, spunea, în prima zi, unul dintre localnici. „Astăzi am trecut pe lângă o curte și am văzut aceste urne de vot plasate pe străzi și pe bătrâni votând”, spune o altă locuitoare din Herson. „Oamenii sunt împărțiți în opiniile lor. Pentru mulți bătrâni, care nu și-au putut rezolva problemele financiare în primele zile ale războiului, a fost foarte greu. Prin urmare, când au început să le ofere un fel de ajutor, ei strigă deja că Rusia este bună. Dar nu se gândesc la viitor, la nepoții și copiii lor”, spune femeia, adăugând că nu va merge la „referendum”.

O bună parte din oameni au fost scoși „la vot” cu sila. „Cum să nu voteze dacă merg pe la case cu automatele?”, recunoaște o localnică din Herson. „De asemenea, ți-e frică să nu le deschizi, pentru că pun semne anumite chiar pe uși”.

Hersonul, care, anterior, era, în mare parte, pro-rus, timp de opt ani, a devenit mult mai patriotic, spun localnicii. „Trebuiau să vin aici în 2014. Atunci toată lumea îi aștepta aici… Eu, la fel, mă gândeam să vină mai repede… Acum, însă, situația e complet diferită”, spune un locuitor din Herson. „În acești opt ani, poziția pro-ucraineană a crescut aici”.

Cu toate acestea, există și oameni pro-ruși. „Cred că Rusia ar trebui să fie aici. Suntem cu toții de același sânge”, spune o altă localnică. „De multe ori mergeam la muncă la Moscova și mi-a plăcut acolo. Dacă cineva auzea limba ucraineană, niciodată nu a tratat-o negativ, dimpotrivă, prietenos”.

M-am dus și am pus„da” peste tot”, spune o altă femeie lângă secția de votare. „Să fie Rusia. Pentru că America, Germania și Franța au provocat războiul. Ei au nevoie doar de teritorii, iar pe noi, pur și simplu, ne folosesc”.

Întrebarea din buletin era scrisă în rusă și ucraineană: „Sunteți pentru retragerea regiunii Herson din Ucraina, formarea de către regiunea Herson a unui stat independent și intrarea acesteia în Federația Rusă ca subiect al Federației Ruse?”, fiind indicate două variante de răspuns – „da” sau „nu”.

Disensiune de păreri

„În primele zile, aici au avut loc mitinguri nebunești. Până în momentul când au venit aceștia cu mitralierele”, spune un locuitor din Oleșek din regiunea Herson. „Până acum, instalează mine, tripwires (mecanism de declanșare pasiv, cablu) pentru colaboraționiști. Aici speră la eliberarea teritoriului. Și așa va fi. Nimeni nu va negocia cu acea Rusie, dar o vor bate și va dura mai mult de un an. Ucraina nu ar trebui să încetinească, pentru că, de îndată ce încetinesc sau vorbesc despre un armistițiu, Rusia va începe să acumuleze forțe”, spune localnicul.

Divizarea părerilor se simte și în Nova Kahovka și Henicesk, tot teritorii ocupate.

Un bărbat motivează „votul” său pentru anexare astfel: „Pe 24 (februarie. n.r.) trupele rusești au venit aici. În noaptea de 24, SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei), procuratura, poliția, toți au plecat de aici. Iar pe 25, am devenit deja trădători și separatiști”, spune acesta, susținând că nu crede în eliberarea teritoriilor de către Forțele Armate ale Ucrainei.

Frica mobilizării

În afară de „referendum”, locuitorii din regiunea ocupată Herson sunt, de asemenea, îngrijorați de mobilizarea care are loc în Rusia: „Vor organiza aici așa-numitul „referendum”, vor trece câteva luni, vor anunța că suntem teritoriul lor și vor începe să ne mobilizeze”.

Între timp, în Crimeea anexată deja a început mobilizarea activă. „În Sevastopol avem patru tineri la serviciu și toți patru au primit citații în ziua anunțului de mobilizare”, spune o femeie din Henicesk, care s-a întors recent din peninsulă.

Locuitorii din Nova Kahovka, de asemenea, relatează detalii despre mobilizarea din „DNR”. „La punctele de control, băieții mi-au spus că, dacă refuză să lupte acolo, i-au avertizat că îi vor arunca în închisoare pentru câțiva ani”.

Anterior, autoritățile ucrainene au cerut locuitorilor din teritoriile ocupate să nu meargă la pseudo-referendum și au avertizat cu privire la răspunderea penală organizatorii și realizatorii scrutinului”.

Potrivit resurselor de propagandă rusă, pentru aderarea regiunilor capturate la Federația Rusă, ar fi votat 93,11% dintre locuitorii regiunii Zaporojie, 87,05% dintre locuitorii regiunii Herson, 98,42% – din regiunea Luhansk și 99,23% – din regiunea Donețk.

Ocupanții susțin că prezența la „referendum” ar fi variat între 78 și 98% în diverse regiuni, asta în timp ce o bună parte din locuitorii teritoriilor ocupate, în special tineri, s-au refugiat în alte regiuni ale Ucrainei sau au plecat peste hotare.