Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Primăria anunță despre depistarea unui…

Primăria anunță despre depistarea unui nou focar de rujeolă. E vorba de o familie

Imagine simbol

Primăria municipiului Chișinău anunță despre depistarea a două focare de rujeolă, în capitală. Primul rămâne a fi cel de la centrul pentru refugiați din Ucraina, iar al doilea a fost confirmat la o familie cu copii mici. Un membru al familiei a fost confirmat la rujeolă, iar alți cinci membri sunt suspecți.

„Avem două focare de rujeolă, în Chișinău. Un focar – în centrul de refugiați. Un alt focar a fost înregistrat la o familie de o altă confesiune religioasă, unde sunt cinci cazuri suspecte, iar un caz confirmat prin analize de laborator. Toți sunt copii mici. Minorii au fost internați la spital”, a declarat șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan.

Ulterior, Bolocan a precizat că familia respectivă a refuzat vaccinarea din cauza unei alte confesiuni religioase.

Totodată, Bolocan a îndemnat părinții să își vaccineze copiii împotriva rujeola.

„Unica soluție este vaccinarea, căci tratament medicamentos pentru această boală nu există. Din păcate, în statele vecine sunt înregistrate și cazuri de deces în rândul copiilor. Atenționez părinții să se gândească încă o data la siguranța copiilor lor”, a precizat Bolocan.

Conform ANSP, la nivel național, de la începutul anului curent, au fost confirmate 19 cazuri de rujeolă. În total, 12 cazuri au fost notificate la persoane cazate într-un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, cel mai recent fiind confirmat la un adolescent cu vârsta de 17 ani.

Totodată, un alt caz de rujeolă, la un copil de 4 ani, din municipiul Chișinău, a fost confirmat prin diagnostic de laborator. Alte cazuri cu suspiciune la rujeolă se află în proces de investigare. Este vorba de un copil de 5 luni și altul de 13 ani.

De asemenea, alte două cazuri suspecte la rujeolă, la doi copii din aceeași familie, cu vârste de 6 și respectiv, 8 ani, din Chișinău, care au revenit recent din România, sunt în proces de investigare.

Cazurile menționate nu au legătură epidemiologică între ele.

Potrivit ANSP, nu există un tratament specific contra rujeolei, dar boala poate fi prevenită prin VACCINARE. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

ANSP menționează, printr-un comunicat de presă, că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să își vaccineze copiii, ținând cont de situația epidemiologică actuală în contextul național și regional.