Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele Platformei DA, despre invalidarea…

Președintele Platformei DA, despre invalidarea mandatului primarului Anatolie Donțu: Membrii Consiliului electoral de la Căușeni ar putea să fie cercetați pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

Sursa: Platforma DA/Facebook

Primarul ales al orașului Căușeni Anatolie Donțu, a cărui mandat a fost invalidat, a depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală, dar aceasta a fost redirecționată spre examinare Consiliului electoral al circumscripției raionale Căușeni, acțiune catalogată drept „spălare pe mâini” de către președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, al cărui candidat la funcția de primar este Donțu.

Plîngău a anunțat în seara zilei de joi, 22 noiembrie, pe rețelele de socializare, că „a sesizat Procuratura în vederea organizării, cercetării și examinării în ordinea prevăzută de Codul de procedură penală a depășirii atribuțiilor de serviciu de către membrii Consiliului electoral al circumscripției electorale Căușeni nr. 10/1, care, contrar prevederilor legale au invalidat mandatul de primar, fără a prezenta vreo motivare și în lipsa contestațiilor”.

Întrebat de ZdG unde a depus sesizare, având în vedere că reprezentanții Procuraturii Generale ne-au comunicat că în adresa lor „nu a parvenit vreo sesizare” pe aceste fapte, Pîngău a menționat că Procuratura raionului Călărași a fost sesizată în contextul contestației deciziei.

„Conform legislației, atunci când depui o contestație sau cerere, înaintezi o cerere prealabilă organului electoral, în cazul în care sunt invocate acțiuni ilegale din partea vreunui concurent electoral sau, în cazul de față, a membrilor Consiliului electoral de circumscripție Căușeni, ei sunt obligați să expedieze contestația, în acest caz cererea prealabilă, și organelor competente – Poliție sau Procuratură.

În cererea prealabilă pe care am expediat-o la Consiliul electoral de circumscripție de nivelul II Căușeni a fost solicitată sesizarea Procuraturii de către organul electoral în vederea depășirii atribuțiilor de serviciu de către membrii Consiliului electoral de nivelul I Căușeni care au invalidat mandatul de primar.

Nu am primit hotărârea motivată nici până în prezent. Mai mult ca atât, ei au invalidat mandatul, or invalidarea mandatului se face după anumite criterii care sunt legate de scrutinul electoral, când au fost comise fraudate. Noi nu avem informați nici măcar dacă s-a depus o contestare din partea vreunui concurent electoral pentru ca acest scrutin să fie invalidat. Nu știm nici măcar ce anume s-a contestat și s-a solicitat să fie invalidat mandatul.

Din informațiile pe care le avem, la baza acestei hotărâri stau două grupuri, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și reprezentanții partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), consiliile find alcătuite din membrii delegați de partide politice. (…) Cred că s-a făcut pe cale verbală convingerea membrilor să invalideze mandatul”, a declarat Plîngău.

Președintele Platformei DA s-a arătat nemulțumit și de proiectul de lege votat în ambele lecturi, la începutul lunii noiembrie, privind modificarea Legii privind statutul alesului local și a Legii privind administrația publică locală.

Modificările prevăd că mandatul primarului va înceta de drept înainte de termen în mai multe cazuri stabilite de lege, inclusiv în cazul stabilirii, prin act de constatare rămas definitiv al Autorității Naționale de Integritate (ANI), a emiterii/adoptării de către acesta a unui act administrativ, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, a luării sau participării la luarea unei decizii fără soluționarea conflictului de interese real în conformitate cu prevederile legislației privind reglementarea conflictului de interese sau dispunere de către instanța de judecată, prin hotărâre irevocabilă, a confiscării averii nejustificate.

„În baza acestei legi vor fi șantajați toți primarii, putem să uităm de autonomie locală. Domnului Donțu, la fel ca altor primari, i s-a solicitat să candideze din partea PAS, în caz contrar, a fost amenințat că nu va mai putea candida. Dânsul a refuzat, după care au apărut toate aceste probleme”, a menționat Plîngău.

Reprezentanții PAS au negat anterior acuzațiile privind aplicarea presiunii pentru ca primarii să adere la formațiune.

Politicianul a mai relatat că mai mulți primari din cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) s-au plâns de modificările legale la Consiliul Europei.

Codul penal prevede că săvîrşirea de către o persoană publică a unor acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 1 150 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Cronologia unei „deposedări” de mandatul de primar. Cum a ajuns fără fotoliu edilul orașului Căușeni, ales din primul tur cu peste 76% din voturi

Cel de-al doilea mandat al primarului orașului Căușeni Anatolie Donțu a fost invalidat duminică, 19 noiembrie, în ziua celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale. Decizia ar fi fost luată în baza acelorași argumente pe care prima instanță și Curtea de Apel Chișinău le-au considerat neîntemeiate, când au examinat mai multe cereri privind anularea înregistrării candidatului Platformei Demnitate și Adevăr (DA).

Pentru că decizia motivată a organului electoral nu a fost încă prezentată candidatului și Comisiei Electorale Centrale (CEC), ZdG prezintă deciziile anterioare ale instanțelor pe marginea acestui caz.

Contactat de ZdG, Anatolie Donțu a declarat că un contracandidat a solicitat Consiliului electoral de circumscripție Căușeni 10/1 să-i fie invalidat mandatul pentru că acesta ar fi avut interdicție de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică, după ce a fost constatat cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Totuși, conform informațiilor publice, primarul din Căușeni nu a fost inclus anterior în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică (Registrul interdicțiilor).