Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta R. Moldova s-a întâlnit…

Președinta R. Moldova s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene: Șefa statului a solicitat UE anularea cotelor de export pentru produsele moldovenești

Președinta țării Maia Sandu s-a întâlnit, la Bruxelles, cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Șefa statului menționează că a discutat cu președinta Comisiei Europene despre impactul major al războiului din Ucraina asupra R. Moldova și a regiunii în ansamblu.

De asemenea, Maia Sandu susține că, în cadrul discuției cu Ursula von der Leyen, a solicitat anularea cotelor de export pentru produsele moldovenești și a menționat că Chișinău contează pe transferarea mai rapidă a primei tranșe de ajutor bugetar pentru recuperarea economiei și asigurarea securității energetice a țării noastre.

„Apreciem deschiderea instituțiilor europene de a sprijini Republica Moldova în gestionarea crizelor cu care se confruntă țara noastră. Am solicitat, în acest context, abolirea cotelor de export pentru produsele moldovenești și sprijin pentru achiziționarea de fertilizanți, necesari pentru lucrările agricole. De asemenea, contăm pe transferarea mai rapidă a primei tranșe de ajutor bugetar, care va sprijini eforturile Guvernului de recuperare a economiei și asigurarea securității energetice a țării”, a menționat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit președintei Sandu, UE este cel mai important partener economic și de dezvoltare al țării noastre, iar integrarea europeană înseamnă „un impuls puternic pentru modernizarea sectoarelor-cheie și pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor noștri”.

În cadrul vizitei sale de două zile la Bruxelles, în perioada 17 – 18 mai, șefa statului Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, iar pe 18 mai, cu prim-ministrul Regatului Belgiei și cu alți oficiali europeni.

Tot pe 18 mai, președinta Maia Sandu a ținut un discurs în plenul Parlamentului European, după care a susținut o conferință de presă comună cu Roberta Metsola, președinta Legislativului UE.

Pentru ziua de joi, 19 mai, șefa statului Maia Sandu are planificată o întrevedere, la Paris, cu președintele Franței, Emmanuel Macron.