Principală  —  Ştiri   —   Precizările Curții de Apel Centru…

Precizările Curții de Apel Centru în legătură cu dosarul în care Iurie Roșca este judecat pentru trafic de influență

Sursa foto: Iurie Roșca/ Facebook

Reprezentanții Curții de Apel Centru au publicat marți, 6 mai, un comunicat în care vin cu mai multe precizări cu privire la dosarul fostului viceprim-ministru și ex-vicepreședinte al Parlamentului R. Moldova, Iurie Roșca, condamnat pe 2 august 2024 la șase ani de închisoare pentru trafic de influență.

Reprezentanții instanței de apel susțin că „sunt eronate constatările expuse în spațiul public, potrivit cărora, toate ședințele de examinare au fost amânate”.

„Examinarea în fond a cauzei a început la 17 aprilie 2025, astfel că, pe durata aflării dosarului pe rol, a fost întreruptă doar o ședință de examinare a cauzei. La fel sunt eronate expunerile cu privire la tergiversarea procesului de către instanța de apel, pentru că instanța de apel a întreprins toate măsurile legale întru asigurarea respectării termenului rezonabil de judecare a cauzei iar disputarea în ședința preliminară, la faza de cereri și demersuri, a probelor apărării, invocarea nulității acestora, cât și formularea unor acțiuni procesuale suplimentare nu pot fi atribuite instanței de apel care are obligația de a asigura respectarea dreptului la un proces echitabil.

Reiterăm că instanța de judecată este în drept și obligată să curme orice încercare în tergiversare a examinării cauzelor, fără însă a încălca drepturile participanților la proces, inclusiv și celui la un proces echitabil, care este garantat la nivel național și ocrotit la nivel internațional (…)”, arată comunicatul instanței de apel.

Potrivit Curții de Apel Centru, din momentul parvenirii dosarului în instanță (23 august 2024) și până în prezent s-au desfășurat în total șase ședințe de judecată în dosarul lui Iurie Roșca.

„În prima ședință de judecată, care a avut loc la 23 octombrie 2024, nu s-a prezentat inculpatul (dar a depus cerere de examinare în lipsă) și avocații acestuia, care au solicitat amânarea examinării cauzei, motiv din care instanța, audiind opinia procurorului care a considerat imposibilă examinarea cauzei în lipsa părții apărării,  a dispus amânarea ședinței pentru 13 noiembrie 2024.

Următoarele trei ședințe de judecată, care au avut loc la 13 noiembrie 2024, 04 decembrie 2024 și 22 ianuarie 2025 au fost amânate în legătură cu prezentarea de către partea apărării a diferitor înscrisuri noi, inclusiv cereri de anexare a probelor, depunerea unor demersuri de efectuare/anularea unor acțiuni de procedură și depunerea unor apeluri suplimentare, instanța fiind obligată să asigure comunicarea lor părții acuzării pentru studiere și expunerea poziției asupra acestora, asigurându-se astfel contradictorialitatea și egalitatea de arme.

Precizăm că, întru evitarea tergiversării examinării cauzei, în ședința care a avut loc la 22 ianuarie 2025 Colegiul a stabilit termen de decădere, până la 20 februarie 2025, pentru prezentarea tuturor cererilor și demersurilor. Astfel că, la ședința de judecată, care s-a desfășurat la 20 februarie 2025, instanța de apel s-a expus asupra tuturor cererilor și demersurilor iar ședința de judecată privind examinarea în fond a cauzei a fost fixată pentru 17 aprilie 2025.

În ședința de judecată, care a avut loc la 17 aprilie 2025, instanța de apel a dispus începerea examinării cauzei în fond, ședința de judecată fiind întreruptă până la 15 mai 2025, în legătură cu expirarea termenului preconizat pentru desfășurarea ședinței. Precizăm că ședința de examinare a cauzei a durat peste două ore jumătate, Iar Colegiul avea stabilite pentru acea zi mai multe ședințe de judecată (…)”, se mai spune în comunicat.

Pe 5 mai 2025, TVR Moldova a scris că fostul viceprim-ministru și ex-vicepreședinte al Parlamentului R. Moldova, Iurie Roșca, condamnat la 2 august 2024 la șase ani de închisoare pentru trafic de influență, a contestat hotărârea judecătorească, însă procesul de apel este tergiversat de multiple amânări.

Pe 2 august 2024, fostul viceprim-ministru în Guvernul Greceanîi, Iurie Roșca, a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, la 6 ani de închisoare, pentru săvârșirea traficului de influență. 

Urmărirea penală a fost inițiată în martie 2017 de către Procuratura Anticorupție (PA), în baza unui denunț. De asemenea, instanța a dispus confiscarea din contul condamnatului în folosul statului a sumei de 227 000 dolari, convertiți în monedă națională conform cursului din data executării sentinței, fiind menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor acestuia.

Până la rămânerea definitivă a sentinței, lui Iurie Roșca i-a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara după care urmează să fie luat sub strajă, potrivit unui comunicat al PA.

„Conform investigațiilor, în decembrie 2009 inculpatul, deținând funcția de viceprim-ministru al R. Moldova, a solicitat pentru sine o sumă de 1 milion de euro de la administratorul unei persoane juridice. În schimbul banilor, acesta a promis că va influența președintele Curții Supreme de Justiție pentru a asigura admiterea recursului depus de o companie împotriva hotărârii Curții de Apel Economice, recurs care fusese depus de denunțător.

Ulterior, atât în luna decembrie 2009, cât și în martie 2011 inculpatul a primit de la denunțător două tranșe din suma solicitată, respectiv 117.000 dolari SUA și 110.000 dolari SUA (suma totală fiind echivalentul de peste 2,7 milioane de lei)”, menționa PA.

Urmărirea penală a durat un an și trei luni, iar judecarea cauzei a durat mai bine de cinci ani, fiind examinată în procedură generală, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptei incriminate.