Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vizita la Moscova l-a costat…

Vizita la Moscova l-a costat pașaportul diplomatic: președintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia susține că a rămas fără actul de călătorie

Captură de ecran/Privesc.eu

Președintele legislativului din Găgăuzia Dmitrii Constantinov, care a fost prezent la Moscova în momentul creării blocului „Victorie”, coordonat de ex-deputatul fugar Ilan Șor, ar fi rămas fără pașaportul diplomatic atunci când s-a întors în țară.

Constantinov a declarat în cadrul unei conferințe de presă ținute miercuri, 24 aprilie, că la întoarcerea de la Moscova i-ar fi fost percheziționat minuțios bagajul pe aeroportul din Chișinău. Apoi, i s-ar fi spus că pașaportul său diplomatic „nu este înregistrat în țară”.

„Când am plecat cu avionul (spre Moscova), sâmbătă, totul era în regulă cu documentele mele. Iar când m-am întors, când am prezentat pașaportul diplomatic, mi s-a spus că trebuie să-mi verifice datele. Jumătate de oră mai târziu, au venit la mine cu un act, citiți-l, vă luăm pașaportul diplomatic”, a declarat Dmitrii Constantinov la o conferință de presă la Comrat, conform Gagauzinfo.md.

Solicitați de ZdG, reprezentanții Poliției de Frontieră și cei ai Ministerului Afacerilor Externe au dat același răspuns, fără să confirme sau să infirme că pașaportul diplomatic al lui Constantinov a fost retras.

„În procesul de control al trecerii frontierei de stat, este în competența Poliției de Frontieră să ridice documentele care se constată că sunt nevalabile și conform procedurilor transmise entității emitente”, se arată în răspunsul autorităților.

Conform legii, paşaportul diplomatic este actul de identitate eliberat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene persoanelor care deţin exclusiv cetăţenia R. Moldova, pentru ieşire şi intrare în R. Moldova în vederea îndeplinirii unor misiuni diplomatice şi consulare sau altor funcţii oficiale peste hotare în interesul statului.

Deputata fostului partid „Șor”, Marina Tauber, șefii Autonomiei Găgăuze –  bașcana Evghenia Guțul și președintele legislativului, Dmitri Constantinov, dar și liderii mai multor formațiuni afiliate fostului deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, s-au reunit la Moscova pentru a crea un nou bloc politic. 

Ziarul de Gardă a radiografiat „oamenii lui Șor” și a prezentat profilul celor care au urcat pe o scenă din Moscova, într-un gest fără precedent în politica din R. Moldova – pentru a anunța crearea Blocului Politic „Victorie”.