Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Președinta Maia Sandu: Ucraina…

VIDEO Președinta Maia Sandu: Ucraina protejează integritatea și independența R. Moldova, dar „suntem martorii unei campanii care justifică războiul”

Ucraina luptă de aproape șase luni pentru dreptul de a exista ca stat independent, în limitele granițelor sale recunoscute internațional, dar în același timp protejează integritatea teritorială și independența R. Moldova, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul Forumului European Alpbach 2022 cu genericul „Noua Europă”, care are loc în Austria.

„Vreau să-mi exprim admirația pentru toți cetățenii ucraineni, pentru curajul lor, reziliența, puterea interioară pentru a continua această luptă pentru supraviețuire, justiție și libertate”, a afirmat șefa statului.

Potrivit președintei Maia Sandu, Europa trebuie să fie puternică pentru a-și putea susține cetățenii, principiile și valorile pe care europenii le prețuiesc și pentru care cetățenii Ucrainei au ales să lupte.

Contracararea dezinformării, consolidarea securității energetice și tranziția mai rapidă spre energia reutilizabilă, lupta comună împotriva corupției și extinderea proiectului de pace al Uniunii Europene, sunt câteva dintre sugestiile președintei pentru consolidarea Europei.

„Unul dintre cele mai mari pericole asupra democrației în Europa este dezinformarea. Trebuie să facem mult mai multe pentru a lupta cu propaganda decât am făcut în ultimul deceniu. Pentru prea mult timp, EU a tratat acest subiect superficial iar instrumentele folosite au fost ineficiente (…). R. Moldova a devenit un teren de testare pentru instrumentele dezinformării. Astăzi suntem martorii unei campanii care justifică războiul în Ucraina prin propagandă și dezinformare. Din păcate, sunt multe persoane care cad în această capcană, indiferent de țară în care trăiesc sau de limba pe care o vorbesc (…). Avem nevoie de reguli noi internaționale pentru social media, oricât de nepopular nu ar suna”, a afirmat Maia Sandu.

Totodată, potrivit Maiei Sandu, pentru a deveni mai rezilientă, Europa trebuie să-și consolideze securitatea energetică.

„Această criză a demonstrat că Europa nu a investit suficient și în momentul potrivit în propria securitate energetică. Trebuie să reducă fragmentarea pieței, să-și diversifice sursele de aprovizionarea și să-și accelereze tranziția spre energia ecologică. O integrare energetică mai mare și investițiile vor permite Europei să înfrângă strategia Rusiei sau încercările oricui altcuiva de a slăbi Europa prin a utiliza energia drept o armă” a mai spus șefa statului.

Potrivit președintei, R. Moldova nu este țara care să ofere lecții privind securitatea energetică, având în vedere că în ultimii 30 de ani „nu s-au făcut multe pentru a asigura independența energetică”.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, participă luni, 22 august, la Forumul European Alpbach 2022 cu genericul „Noua Europă”. Șefa statului se află la acest eveniment internațional la invitația omologului său austriac, președintele Federal Alexander Van der Bellen, anunță instituția prezidențială.

În marja Forumului, președinta Maia Sandu va avea o întrevedere bilaterală cu Cancelarul Federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, mai anunță Președinția.

Șefa statului a vizitat Austria și în octombrie 2021, la invitația omologului său austriac. Atunci, Maia Sandu și Alexander Van der Bellen au convenit să avanseze cooperarea dintre cele două țări în domeniile economic, al protecției mediului și energetic, inclusiv pentru dezvoltarea energiei regenerabile.