Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Îmbrânceli în plenul Parlamentului…

VIDEO Îmbrânceli în plenul Parlamentului din cauza substituirii sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile R. Moldova. Proiectul a fost votat în prima lectură

Captură de ecran

Sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în toată legislația Republicii Moldova. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Un proiect care prevede această modificare a fost votat în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de joi, 2 martie. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a blocat tribuna Parlamentului, afișând pancarte cu „nu vă bateți joc de Constituție” și „Moldova, moldoveni, moldovenesc”.

Deputații s-au îmbrâncit în timp ce o deputată prezenta proiectul. Parlamentarii BCS au încercat să blocheze prezentarea proiectului scandând „demisia”. În față au ieșit și deputații PAS.

„Voi, cei care strigați aici, cei care aveți cetățenie română, fiți amabili și renunțați la ea, vă rog”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu, în replică, deputaților din opoziție.

Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Parlamentarii mai propun să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun. Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

Potrivit autorilor, condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă, „în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română”.

„Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curții Constituționale”, a adăugat deputata Veronica Roșca, una dintre autorii proiectului.

Proiectul de lege a fost votat în prima lectură de 56 de deputați.