Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Igor Dodon vrea republică…

VIDEO Igor Dodon vrea republică prezidențială și limba rusă obligatorie în școli

Președintele Igor Dodon, înscris în cursa electorală pentru un nou mandat la Președinție, afirmă că Republica Moldova trebuie să devină republică prezidențială, iar limba rusă trebuie să redevină obiect obligatoriu de studiat în școli. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii on-line „Igor Dodon răspunde” pe care candidatul la prezidențiale o publică săptămânal pe rețelele de socializare.

Igor Dodon susține că țara noastră ar trebui să devină una prezidențială sau semi-prezidențială și că, în acest sens, ar trebui modificată Constituția.

„Nu e bine când toți răspund. De la cine să ceri dacă răspunde și președintele, și premierul, și parlamentul, și fiecare deputat? De la cine să ceri rezultate dacă fiecare va arăta unul la celălalt? Eu propun că trebuie de schimbat constituția și să trecem la republică prezidențială sau parlamentar-prezidențială. Această problemă trebuie rezolvată. Noi alegem președintele – haideți să-i dăm împuterniciri”, a declarat Dodon.

Tot în cadrul emisiunii on-line, Igor Dodon a pledat pentru reintroducerea obligativității studierii limbii ruse în școli alături de o altă limbă străină la alegere.

„Eu cred că a fost o greșeală când cu 5 sau 6 ani în urmă unul dintre actualii candidați la funcția de președinte a scos limba rusă din programa școlară ca materie obligatorie. (…) Eu cred că limba rusă trebuie să fie obligatoriu în programa școlară deoarece cunoașterea limbii ruse pentru noi este un plus. Eu nu mă tem să spun asta. Asta este în platforma mea. Trebuie să fie cum a fost înainte – obligatoriu de a învăța două limbi străine: rusa și încă o limbă străină la alegere – engleza sau franceza”, afirmă Dodon.

Igor Dodon a făcut declarații similare în privința obligativității studierii limbii ruse în școli și anterior, însă fără a se ajunge la modificarea Codului Educației.