Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Guvernul a autorizat instalarea…

VIDEO Guvernul a autorizat instalarea a două centrale electrice și crearea unei noi agenții – pentru securitate cibernetică

Captură foto: privesc.eu

Cabinetul de miniștri se convoacă în ședință joi, 21 decembrie. Guvernul va examina, potrivit agendei, 40 de subiecte. Salariu mediu pe economie în 2024, autorizarea instalării a două centrale termice în municipiul Chișinău, Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică și farmacii la sate – printre proiectele de hotărâre.

UPDATE 12:40 Salariul mediu lunar pe economie în R. Moldova a fost prognozat pentru anul 2024 în mărime de 13 700 de lei, cu 2 mii de lei mai mare decât cel aprobat pentru anul care se încheie.

UPDATE 12:20 Guvernul a autorizat instalarea a două centrale electrice cu termoficare noi în municipiul Chișinău, cu suportul Băncii Mondiale. Conform hotărârii, scopul proiectului este „modernizarea infrastructurii termo-energetice a SA Termoelectrica”.

UPDATE 12:15 În R. Moldova va fi creată Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică. În cadrul Agenției va fi formată o echipă de răspuns la incidentele cibernetice la nivel național și va fi instituit un punct național unic de contact, „care să asigure interacțiunea autorităților și a instituțiilor publice naționale cu autoritățile similare din alte state”. 

Instituția va fi responsabilă de protecția infrastructurii informaționale critice, identificarea și evidența furnizorilor de servicii, implementarea unui mecanism obligatoriu de raportare a incidentelor cibernetice, dar și de supravegherea și controlul de stat al respectării de către furnizorii de servicii a cadrului normativ în domeniul securității cibernetice.

UPDATE 11:45 A fost aprobată Hotărârea de Guvern care stabilește modul de licențiere și subvenționare de stat a farmaciilor în localitățile rurale, proces gestionat de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, „în scopul asigurării localităților rurale (sate și comune) cu farmacii”, ministra Sănătății, Ala Nimerenco.

Guvernul va subvenționa 146 de farmacii din sate cu peste o mie de locuitori. Acestea vor primi lunar între 10 000 și 20 000 de lei, în funcție de veniturile din vânzări.

Licența privind desfășurarea activității farmaceutice în localitățile rurale se eliberează gratuit, pe un termen de 5 ani. După obținerea licenței în termenul stabilit de jumătate de an, agentul economic semnează cu Agenția contractul de acordare a subvențiilor pentru activitatea farmaceutică în localitățile rurale pe cinci ani.

UPDATE 11:20 Dintre cele 40 de amendamente ale Parlamentului la Bugetul de stat pentru 2024, au fost acceptata integram doar 14, șase parțial, iar 20 nu au fost admise, a raportat ministrul de Finanțe al R. Moldova, Petru Rotaru.

UPDATE 11:10 Agentul guvernamental al R. Moldova în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), Dumitru Obadă, și-a dat demisia. Cererea privind eliberarea lui din funcție a fost aprobată de miniștri.

UPDATE 11:05 Premierul Dorin Recean a dat startul ședinței cu anunțul că, la punctele de trecere a frontierelor de stat, inclusiv la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), vor activa mai mulți polițiști de frontieră, „pentru a face față fluxului de cetățeni care vor reveni în R. Moldova de sărbători”. Autoritățile se vor adresa „colegilor de la București” pentru a suplini numărul cadrelor și de cealaltă parte a frontierei de stat.