• VIDEO/ Ședința Parlamentului. Raportul privind situația de la CFM, printre proiectele aprobate

  VIDEO/ Ședința Parlamentului. Raportul privind situația de la CFM, printre proiectele aprobate
  Foto simbol
  de
  22 aprilie 2021 | 12:05

  Parlamentul R. Moldova s-a întrunit joi, 22 aprilie, în ședință plenară. Deputații au aprobat mai multe proiecte printre care și raportul privind situația de la CFM, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.273/1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte și proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative („legea prevenției”).

  Ora 16:55 Ședința Parlamentului s-a încheiat.

  Ora 16:30 Deputații au aprobat, în prima lectură, modificări la Codul contravențional și Codul penal.

  Ora 16:00 Deputații au aprobat raportul comisie de anchetă cu privire la situația economico-financiară de la Calea Ferată. Detalii aici.

  14:45 Deputații au anunțat pauză până la 15:00.

  Ora 14:20 Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii pentru compensarea diferenței de tarife la energia electrică și la gazele naturale utilizate de populația unor localități din raioanele Dubăsari și Căușeni și ai satului Varnița din raionul Anenii Noi.

  Ora 14:10 Președintele comisiei de anchetă, socialistul Oleg Lipskii, prezintă raportul privind situația economico-financiară de la Calea Ferată a Moldovei (CFM). „Sunt 64 de milioane de lei care nu funcționează și nu aduc nici un venit. Avem un obiect nefinalizat și nu poate fi folosit că nu este dat în exploatare. CFM a încheiat un contract cu un birou de avocați. În 2015 CFM a achitat acestui birou de avocați 203 de mii de lei pentru servicii juridice. Sunt nouă juriști la CFM. Pentru ce? Avem casări dubioase. Contractele dubioase au adus prejudicii de 25 de milioane de lei.”, a declarat președintele comisiei de anchetă.

  Ora 14:00 Termenul de depunere a declarațiilor fiscale ar putea fi prelungit. Proiectul de lege, votat în lectură finală cu votul a 69 de deputați.

  Ora 13:50 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative (”legea prevenției”) (Legea nr.131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător – art.32; Codul contravențional nr.218/2008 – Capitolul V1, votat în lectura a doua.

  Ora 13:45 Deputații au revenit în sala plenară.

  Ora 12:40 Deputații au anunțat pauză până la 13:40.

  Ora 12:38 Proiectul a fost votat în prima lectură. Detalii aici.

  Ora 12:15 Deputații examinează Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.273/1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte. „Proiecut propune consolidarea comisiei de politica externă a Parlamentului, pornind de la șeful misiunii. Pentru a ocupa o funcție diplomatică, candidatul trebuie să cunoască două limbi de circulație internaționale, să nu facă parte din niciun partid politic”, a declarat autorul proiectului, deputatul Iurie Reniță.

  Ora 12:00 Comisia economie, buget și finanțe nu a susținut proiectul. Proiectul a fost aprobat în prima lectură.

  Ora 11:56 Deputata Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Inga Grigoriu prezintă Proiectul de lege pentru modificare art.5 din Legea nr.397 din 16.10.2003 privind finanțele publice locale.

  Ora 11:50 Deputații au aprobat în lectură finală proiectul de lege cu privire la blocul locativ din strada Alba Iulia nr.91/3, mun.Chișinău, destinat participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomo Electrică Cernobîl. Detalii aici.

  Ora 11:25 Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, un proiect de lege prin care se instituie măsuri de stimulare a angajării persoanelor cu dizabilități. Urmează a fi modificate Codul muncii și Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj.

  Ora 10:53 Deputații examinează proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul muncii al Republicii Moldova nr.154/2003 – art.62; Legea nr.105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj – art.3, 20, 36, 38, 381).

  Ora 10:50 Parlamentul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea art.20 din Legea ocrotirii sănătății nr.411/1995.

  Ora 10:42 Proiectul a fost aprobat. Detalii aici.

  Ora 10:40 Comisia econimie, buget și finanță a prezentat raportul privind proiectul de lege și a anunțat că a avizat pozitiv proiectul.

  Ora 10:20 Deputatul PAS, Dan Perciun prezintă proiectul de lege pentru modificarea art.51 din Legea cu privire la locuințe nr.75/2015. Detalii aici.

  Ora 10:18 A fost aprobată ordinea de zi.

  Ora 10:05 Ședința Parlamentului a început. La începutul ședinței și-au înregistrat prezența 86 de deputați.

  Potrivit notei publicate pe site-ul Parlamentului, deputații vor examina proiectul de lege cu privire la blocul locativ,  destinat participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomo Electrică Cernobâl, proiectul cu privire la impozitarea specială a serviciilor realizate în cadrul activităților atribuite la secțiunea I al Clasificatorului activităților din economia Moldovei, proiectul privind compensarea tarifelor la energia electrică utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice; proiectul privind instituirea unor măsuri de susținere a întreprinderilor micro în cazul imposibilității calculării, raportării și achitării impozitelor, taxelor și altor plăți obligatorii.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt străinii

  „Moldova este în pericol. Nu dăm țara străinilor”, este mesajul preelectoral al Partidului Socialiștilor, care poate fi citit pe panourile stradale. Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt…
  Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt străinii

  ULTIMA ORĂ/ Igor Dodon: Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM

  Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM, a declarat Igor Dodon, la emisiunea Prime Time, de la Prime TV. „Pe mine așa m-au învățat părinții, bunicii, că tot timpul trebuie să ofer l…
  ULTIMA ORĂ/ Igor Dodon: Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM

  O femeie de 73 de ani, în stare gravă la spital, după accidentul din Elizaveta

  O femeie de 73 de ani este în stare gravă, internată în secția Reanimare a Spitalului Clinic Bălți, după accidentul din Elizaveta, care a avut loc joi, 13 mai. Informația a fost oferită pentru ZdG de purtătoare…
  O femeie de 73 de ani, în stare gravă la spital, după accidentul din Elizaveta

  DOC/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

  Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”, depuse de deputații Dinu Plîngău, Maria Ciobanu, Liviu Vovc și Octavian Țîcu. „Curtea a…
  DOC/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

  În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 13 500 de doze de vaccin

  În ultimele 24 de ore au fost administrate 13 857 de doze de vaccin, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cu prima doză au fost vaccinate 11 692 de persoane, iar cu a doua – 2 165.
  În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 13 500 de doze de vaccin