Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un partid de opoziție a…

Un partid de opoziție a depus o sesizare la CC privind anularea amenzilor aplicate în timpul pandemiei

Președintele Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, susține că a depus luni, 27 aprilie, o sesizare la Curtea Constituționale (CC) cu privire la anularea amenzilor aplicate persoanelor fizice și juridice în timpul pandemie de COVID-19. Potrivit reprezentanților PUN „această normă contravine prevederilor din Constituția R. Moldova, precum și din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale”.

Astfel, prin sesizarea depusă la Curtea Constituționalpă reprezentanții PUN au cerut să fie declarat neconstituțional alin. (1) din art. 76Cod contravențional, potrivit căruia nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancţionează cu amendă de la 450 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1000 la 1500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice”.

 Nota emisă de PUN:

„PUN consideră că această normă contravine prevederilor art. 1, alin. (3), art. 22 și art. 23, alin. (1) și (2) din Constituția Republicii Moldova, precum și art. art. 6, paragraful 1 și art. 7, paragraf 1 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale.

Din cauza caracterului neclar al normei vizate, odată cu instituirea stării de urgență organele de drept au comis numeroase abuzuri. Reprezentanții legali ai statului au aplicat sancțiuni pe baza unor criterii fără temei legal, cel mai des bazându-se pe sesizări ale autorităților.

Mulți cetățeni au fost sancționați contravențional pentru simplul motiv că se plimbau singuri prin parcuri, fără ca să existe, în asemenea cazuri, un pericol real de contaminare/transmitere a bolilor epidemice. În alte spețe, cetățenii au fost amendați doar pentru că nu aveau asupra lor un act de identitate.

Este inadmisibil ca statul să-și jecmănească propriii săi cetățeni prin metode abuzive, cuantumul amenzilor fiind disproporționat față de câștigurile modeste ale acestora. Până în prezent au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 36 de milioane de lei.

 Este important, de asemenea, ca cetățenilor să li se aducă la cunoștință autoritatea care are competența de a stabili cu exactitate măsurile de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice. (Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Comisia naţională extraordinară de sănătate publică, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, Comisiile pentru Situaţii Excepţionale de nivel local ș.a.).

O hotărâre favorabilă în acest caz, dată de Curtea Constituțională, va reprezenta o posibilitate pentru toate persoanele care au fost amendate pentru încălcarea alineatului vizat să aibă dreptul la deschiderea unor proceduri de revizuire a cauzelor contravenționale, care reprezintă o cale extraordinară de atac”, relatează PUN.

După ce Parlamentul R. Moldova a declarat stare de urgență în legătură cu răspândirea coronavirusului de tip nou pentru perioada 17 martie – 15 mai, la 20 martie, R. Moldova a notificat secretarul general al Consiliului Europei activând derogarea art. 15 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului(CtEDO)cerând astfel să fie scutită de unele eventuale încălcări ale drepturilor omului care ar putea fi produse în această perioadă.

Citiți și: DOC/ Amenzi aplicate doar în statistică. Mai multe procese verbale prin care persoanele au fost amendate pentru că „au pus în pericol sănătatea publică”, anulate, rând pe rând, de instanțele de judecată