Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ Rusia expulzează un…

ULTIMA ORĂ Rusia expulzează un angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova

Sursa foto: gazeta.ru

Un angajat al Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă a fost declarat „persona non grata” în Rusia. Potrivit Ministerului rus de Externe, acesta este un răspuns al Moscovei la decizia autorităților de la Chișinău de a expulza, pe 19 aprilie, un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat pe 25 aprilie la Ministerul rus de Externe pentru a-i fi înmânată o notă de protest „față de continuarea demersurilor neprietenoase ale autorităților oficiale de la Chișinău față de Rusia”, susține Moscova.

Astfel, potrivit Ministerului rus de Externe, „ca răspuns la decizia nemotivată a autorităților moldovenești din 19 aprilie de a declara „persona non grata” pe angajatul Ambasadei Rusiei în Republica Moldova, partea rusă îl declară „persona non grata” pe angajatul Ambasadei Republicii Moldova în Rusia”.

„În plus, șeful misiunii diplomatice moldovenești a fost informat despre decizia de a interzice intrarea în Rusia pentru mai mulți oficiali moldoveni, ca răspuns la declarațiile lor regulate antirusești și aderării Chișinăului la listele de sancțiuni ale UE în care sunt implicați cetățeni ruși”, transmite Ministerul rus de Externe.

La ieșirea din clădirea Ministerului rus de Externe, ambasadorul R. Moldova la Moscova, Lilian Darii, a declarat că discuția cu oficialii ruși a fost „constructivă”, transmite RIA Novosti.

Un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova, declarat persona non grata

Pe 19 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat că un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul țării, „pentru acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961)”.

Tot în acea zi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a comunicat că MAEIE l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, „pentru a-l informa despre decizia autorităților” privind retragerea cardurilor de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău a doi diplomați ruși, ca urmare a comportamentului necorespunzător în raport cu autoritățile statului după ce i-a fost refuzat accesul în țară liderului Tatarstanului.

Pe 17 aprilie, președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, a anunțat că nu a fost lăsat să intre în R. Moldova. Potrivit Poliției de Frontieră, afirmațiile făcute de acesta, cum că ar fi fost declarat „persoană non-grata” de autoritățile de la Chișinău, sunt false.

Cetățenii ruși care vor fi sancționați de R. Moldova: Mercenari Wagner, colonei și generali ruși, procurorul general al Rusiei, dar și garda de corp (neoficială) a lui Kadîrov

Ziarul de Gardă a identificat cine sunt cetățenii ruși asupra cărora R. Moldova va aplica sancțiuni, inclusiv pentru încălcarea drepturilor omului în Ucraina. 

Printre ei este un fost șef al penitenciarelor din Federația Rusă, actualul procuror general rus, garda de corp neoficială a conducătorului Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, precum și lideri și mercenari ai organizației paramilitare ruse Wagner se regăsesc pe lista persoanelor sancționate de UE pentru încălcarea drepturilor omului, la care s-a aliniat R. Moldova. 

Autoritățile de la Chișinău vor impune sancțiuni inclusiv unor colonei și generali ruși responsabili pentru invazia Ucrainei. 

Măsurile restrictive prevăd interdicție de călătorie aplicabilă persoanelor fizice și înghețarea fondurilor care se aplică atât persoanelor fizice, cât și entităților. În plus, persoanelor și entităților din UE li se va interzice să pună direct sau indirect fonduri la dispoziția celor introduși în lista de sancțiuni.