Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Partidul Democrat din Moldova are…

Partidul Democrat din Moldova are un nou președinte și un nou secretar general

Pavel Filip este noul președinte al Partidului Democrat din Moldova. Acesta a fost ales în funcție sâmbătă, 7 septembrie, în cadrul Congresului IX extraordinar al partidului. Totodată, fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, a fost ales secretar general al partidului.

Fostul prim-ministru al R. Moldova Pavel Filip a fost ales președinte al Partidului Democrat din Moldova fără a avea un contra-candidat, fiind singurul propus pentru această funcție. Anterior Pavel Filip a fost prim-vicepreședinte al partidului, iar din iunie 2019 a asigurat interimatul funcției de președinte.

Conform CV-ului publicat pe site-ul Guvernului în perioada în care Filip era prim-ministru, începând cu anul 1991 Pavel Filip a activat timp de 18 ani la SA „Bucuria”, unde deține în prezent peste 700 de acțiuni, ocupând în perioada 2001-2008 funcția de director general. Ulterior, din 2008 până în 2011, Filip a fost directorul general al SA „TUTUN-CTC”. Inginer de profesie, Pavel Filip a venit în politică în 2011, alături de PDM, când a fost numit în funcția de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, pentru o perioadă de cinci ani. În 2016, Filip a devenit prim-ministru.

Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017-2018, Pavel Filip a obținut un salariu de 649.043 lei din funcția de premier și 353.260 lei de la SRL „Burex”, companie deținută de fiii premierului. Filip declară că are în proprietate zece terenuri cu o valoare totală de peste 600 mii lei, o casă de locuit de 54.3 m.p. obținută prin moștenire și un autoturism BMW X5 fabricat în 2005 și achiziționat în același an cu 400.000 lei. În declarația de avere și interese personale a premierului se regăsește și casa de locuit de 316 m.p., construită în 2010 în care locuiește în prezent, dar care oficial aparține fiului său mai mic.

Funcția de președinte al PDM a rămas vacantă la 24 iunie curent, odată cu trecerea partidului în opoziție, după ce Vlad Plahotniuc a părăsit țara și și-a anunțat demisia din fruntea partidului.