Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ! O delegație a…

ULTIMA ORĂ! O delegație a R. Moldova pleacă într-o vizită de lucru la Moscova: va avea o întrevedere inclusiv cu Dmitrii Kozak, reprezentantul special al lui Putin

Reprezentanții Guvernului de la Chișinău au emis o notă prin care anunță că, conform înțelegerilor cu Federația Rusă, o delegație guvernamentală a Republicii Moldova se va afla într-o vizită de lucru la Moscova, pe data de 7 octombrie 2021.

Delegația va fi condusă de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski. Din componența delegației vor mai face parte Vladimir Cuc,  Secretar de Stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Cristina Gherasimov, consilier al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, în domeniul politicii externe. 

Delegația Republicii Moldova va avea întâlniri la Ministerul de Externe al Federației Ruse, inclusiv cu Viceprim-ministrul Andrei Rudenko, și la Administrația Prezidențială, unde se va întâlni cu șeful adjunct al Administrației Președintelui, Dmitry Kozak.

 În cadrul vizitei vor fi discutate mai multe subiecte de pe agenda bilaterală, menționează responsabilii de la Guvern.

La 11 august curent, Dmitrii Kozak, reprezentantul special al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, a efectuta o vizită de lucru la Chișinău, unde a avut o întrevedere cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Președinție, în cadrul căreia au participat: ministrul de Externe, Nicu Popescu, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne, precum și Cristina Gherasimov, consilieră a președintei în domeniul politicii externe.

Atunci, după întrevederea de la Chișinău dintre Dmitrii Kozak, reprezentantul special al președintelui rus, Vladimir Putin și președinta R. Moldova, Maia Sandu presa rusă a transmis că „Kozak a spus că este mulțumit de negocierile cu Sandu”.

TASS a scris atunci că șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse „a apreciat conversația avută cu președinta Sandu ca fiind constructivă”. În legătură cu discuția despre soluționarea conflictului transnistrean, presa rusă scrie că Kozak i-a comunicat președintei Sandu că partea rusă este gata „să ofere asistență pentru (Moldova și Transnistria) ca să ajungă la un acord, nu mai mult, menționând că partea rusă „nu este pregătită să propună propriile condiții de soluționare a conflictului, declarând că acesta este problema R. Moldova”.

Șeful-adjunct al administrației Președinției Federației Ruse, Dmitrii Kozak, a ajuns miercuri seara, 11 august, la Chișinău. Kozak a ajuns pe aeroportul de la Chișinău în jurul orei 17:18 cu un avion al companiei rusești Rossiya Airlines, care a decolat la ora 14:09 de pe aeroportul de la Geneva.

Numele lui Dmitri Kozak este legat de planul de reglementare al conflictului transnistrean, din 2003, cunoscut drept „Memorandumul Kozak” sau „Planul Kozak”. Planul viza constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric și staționarea trupelor rusești pe teritoriul R. Moldova pentru încă 20 de ani (până în 2023). Planul Kozak stipula că viitoarea federație va avea un parlament bicameral: Camera reprezentanților (cu 71 de deputaţi) şi Senatul (cu 26 de senatori, dintre care 13 reprezentanți ai R. Moldova, 9 ai Transnistriei şi 4 ai Găgăuziei).