Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   UE riscă să „importe instabilitate”…

UE riscă să „importe instabilitate” dacă își reduce standardele pentru a grăbi aderarea Ucrainei și a altor țări candidate, susține un ministru danez

Sursa: Reuters

Danemarca susține aderarea la UE a Ucrainei, R. Moldova, Georgiei și a Balcanilor de Vest, dar „circumstanțele geopolitice” nu justifică faptul că nu s-a ținut cont de reformele privind calitatea guvernanței, a declarat joi, 28 iunie, ministrul de Externe Lars Løkke Rasmussen pentru Financial Times, potrivit Reuters.

UE riscă să „importe instabilitate” dacă își reduce standardele privind democrația și corupția pentru a grăbi aderarea Ucrainei și a altor țări candidate, a declarat Rasmussen într-un interviu acordat ziarului.

Pentru a adera la UE, o țară trebuie să își alinieze legislația la numeroase standarde europene, de la climă la muncă. Acest proces durează de obicei mulți ani.

Întrebat despre aderarea Ucrainei la UE, Rasmussen a spus că UE nu ar trebui să „coboare ștacheta”, ci să ajute Ucraina cu investiții și asistență, relatează FT.

Deși Ucraina a îndeplinit 2 din cele 7 condiții pentru a lansa procesul de aderare la UE, un oficial UE familiarizat cu recomandările blocului către Ucraina a declarat că sunt necesare unele reforme judiciare cheie.

În 2019, Comisia Europeană a propus modificări ale sistemului de primire a noilor țări în UE pentru a acorda mai mult cuvânt de spus membrilor existenți, după ce țări precum Franța și Danemarca s-au opus extinderii UE pentru a include șase țări din Balcani.

Rasmussen a declarat pentru FT că Danemarca și-a schimbat poziția și este chiar deschisă la o reformă internă a UE, inclusiv la mai multe voturi majoritare, pentru a găzdui noi membri.