Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (VIDEO) Șor rămâne în arest.…

(VIDEO) Șor rămâne în arest. A fost adus în vestă antiglonț la decizia CNA

Curtea de Apel a respins demersul avocaților lui Ilan Șor împotriva deciziei Judecătoriei Buiucani care l-a plasat pe primarul de Orhei în arest preventiv pentru 30 de zile. Denis Ula­nov și Iulian Balan, avocații lui Ilan Șor, au declarat că acesta continuă să colaboreze cu organele de urmărire penală, chiar dacă se află în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA). Procurorul Anticorupție, Andrei Băieșu, a explicat necesitatea cercetării în stare de arest, deoarece Șor ar putea influența martorii: „Există anumite riscuri, inclusiv să influențeze martorii în cazul de față sau să îngreuneze procesul de obținere a probelor. La moment se impune necesitatea aplicării de măsură preventivă.” Procurorul a declarat că Ilan Șor a fost escortat în vestă de protecție, nu în vestă antiglonț, din cauza acțiunilor de protest care au fost anunțate. Acesta a explicat că și ușa sălii de ședințe a fost încuiată din motive de securitate.

„După decizia de astăzi ne-am convins, încă odată că, atât reținerea, cât și arestul, contravin oricăror principii ale legislației naționale, dar și încalcă practica Curții Europene, unde Moldova nu o singură dată a pierdut.  Repet că la 26 februarie 2015, Ilan Șor, chiar după primele audieri, în calitate de martor, și-a anunțat dorința de a conlucra cu organele de urmărire penală, ceea ce a și făcut până acum. Procurorul a spus astăzi o frază pe care aș vrea să o evidențiez: este un dosar de rezonanță, fapt ce confirmă ceea ce am declarat în ziua când a fost reținut, că procuratura a căzut pradă argumentelor din mass-media, care sunt nefondate și care au format o opinie publică negativă.”, a declarat Denis Ulanov.

Apărarea afirmă că, nici procuratura, nici judecata, nu au adus „vreo explicație logică referitor la încălcarea prezumției de nevinovăție”. Avocatul Denis Ulanov a declarat că  argumentele privind starea de sănătate a lui Ilan Șor nu au fost auzite de instanță, de aceea vor fi prezentate în continuare documente, care confirmă necesitatea investigațiilor medicale și plasarea în arest la domiciliu, deoarece „afecțiunile cronice de care suferă nu i-ar permite aflarea în arest”.

Marți, repre­zen­tan­ții CNA au anun­țat că Ilan Șor ar fi soli­ci­tat ambu­lanța, după ce ar fi acu­zat dureri de inimă. Agen­ția de presă Spu­t­nik, con­tro­lată de oame­nii lui Șor, anunță că medi­cii au sta­bi­lit că acesta suferă de „mal­for­ma­ție con­ge­ni­tală la valva aor­tală bicus­pidă, extra­sis­to­lie şi hiper­ten­siune arte­rială com­pli­cată cu salt arte­rial”. „Toate aces­tea au con­dus la dezvol­ta­rea unui acces de fibri­la­ție atri­ală”, declara medi­cul, în timp ce avo­ca­ții săi au remar­cat că, fișele medi­cale, pe lânge pro­bele juri­dice, vor fi pre­zen­tate jude­că­to­ri­lor în argu­men­ta­rea cere­rii de eli­be­rare a pri­ma­ru­lui de Orhei.

Apărarea a declarat că „arestul ilegal” a lui Ilan Șor este o potențială cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Astăzi, în fața instan­ței de apel, mai mulți sim­pa­ti­zanți și sus­ți­nă­tori ai omu­lui de afa­ceri și pri­ma­ru­lui de Orhei au orga­ni­zat o acțiune de pro­test pen­tru eli­be­ra­rea lui Ilan Șor. Aceștia au venit cu pan­carte cu mesaje pre­cum: „Ilan, sun­tem cu tine”, „Liber­tate pri­ma­ru­lui nos­tru!”, „Orhe­iul îl vrea pe Șor acasă!”. 

Pri­ma­rul de Orhei a fost reți­nut la 22 iunie 2016, într-un nou dosar penal des­chis pe numele său pen­tru escro­che­rie în pro­por­ții deo­se­bit de mari și spă­lare de bani. Acesta a fost deschis baza infor­ma­ți­i­lor venite de peste hotare, inclu­siv din Leto­nia, la solicitarea Procuraturi Anticorupție, care arată că în 2014 Banca de Economii,  Consiliul de Administrație al căreia era condus de Șor,  a acordat credite în porporți deosebit de mari. La 24 iunie, Judecătoria Buiucani a admis demersul procurorei Adriana Bețișor și a eliberat un mandat de arest pentru 30 de zile. Bețișor a infirmat orice speculație precum că dosarul ar fi de ochiii lumii, iar primarul nu s-a afla în izolatorul CNA. Suspiciunile au apărut, deoarece nu există imagini cu Ilan Șor, nici atunci când acesta intră în sediul CNA, și nici de la Jude­că­to­ria Buiu­cani, unde, potrivit șefului PA, Viorel Morari, Șor a refuzat să se prezinte, invocând motive de sănătate.