Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] V. Plahotniuc după V.…

[sondaj] V. Plahotniuc după V. Filat?

Joia trecută, pe „nepusă masă”, în debutul sesiunii de toamnă-iarnă, procurorul general, Corneliu Gurin, a cerut Legislativului ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal-Democrat din Moldova. Filat a fost acuzat de infracţiuni de corupţie şi arestat, în aceeaşi zi, de CNA, în baza denunţului, semnat de unul dintre autorii „jafului secolului”, primarul de Orthei, Illan Şor.

V. Filat a fost arestat. Va fi arestat şi V. Plahotniuc?

Dan Vasile Măligan, pensionar

Ca om, mi-e jale de Filat, sunt gata chiar să mă rog pentru el, dar alegerea a fost a sa. În sfânta lege omenească se zice aşa: „Legea sfântă-i nu fura, păcatul e moartea ta”. Pentru fapte trebuie să plăteşti. Că a furat nu doar el, se ştie, dar cine sunt ei – Plahotniuc, Şor sau şi alţii, trebuie să spună legea, numai că la noi ştiţi cum e cu legea… Până la dreptate e departe. Dar dacă cel puţin 10 oameni din toată Moldova (aşa e scris în Biblie), se vor ruga Domnului, în duh şi adevăr, să facă dreptate aici pe pământul Basarabiei, Domnul se poate întoarce cu faţa spre noi. Rugăciunea contează mult într-o lume plină de nedreptate.

Ion Cornescu, veteran de război

Filat arestat, încă nu înseamnă „Jos corupţia”. E praf în ochi, e o răfuială politică, la care participă şi justiţia. Şi chiar dacă va fi arestat şi Plahotniuc, nu rezolvăm problema, dar de arestat trebuie arestat şi el, şi alţii ca el, pentru că au întrecut măsura. Problema e că nu avem justiţie, iar cei puşi să facă justiţie, fie că nu au libertatea să o facă, fie că nu doresc, fie că nu sunt competenţi. Tot sistemul de guvernare din R. Moldova e o gaşcă: fini, nănaşi, fraţi, cumetri, care se spală mână pe mână. În plus, suntem un stat cu foarte mulţi funcţionari. În Bundestagul german sunt 400 de deputaţi, la 82 de milioane de cetăţeni, iar noi, la 3,5 milioane de locuitori, avem 101. Aşa e şi în ministere, peste tot. Funcţionari mulţi şi corupţi, cheltuieli mari şi fără folos. Trebuie schimbat sistemul. Dar cu cine? Doar să aducem pe cineva din afară, că la noi totul e putred.

Nina Ursachi, juristă

Nu cred că lucrurile se vor limita la Filat. Dacă se doreşte o luptă cu corupţia la nivel înalt, următorul va fi Plahotniuc, iar după el – mulţi alţii, pentru că chiar sunt mulţi. Şi toţi au venit la guvernare cu interese. Problema nu e nouă, ea se trage încă de la Lucinschi. Mulţi dintre cei care au fost cu Lucinschi, au revenit în 2009 la putere, aşa că lista arestaţilor are de unde creşte. E important ca protestatarii să nu cedeze. Arestarea lui Filat, tot sub presiunea străzii s-a făcut şi trebuie să continuăm, ca să scăpăm de această guvernare criminală şi coruptă… Aţi auzit ce dezvăluiri a făcut Filat în Parlament? Bune lucruri, dar întârziate. Strada trebuie să continue lupta.

Petru Ungureanu, constructor

Plahotniuc trebuie să ajungă pe mâna legii. Altfel, nu se schimbă nimic în R. Moldova. El e tartorul. Trebuie să facă puşcărie, doar că justiţia e pe mâna sa, că dacă era liberă, demult ar fi stat la dubă. Aşa cred eu. Trebuie demişi Gurin de la Procuratură şi Chetraru de la Anticorupţie şi atunci va cădea şi Plahotniuc. Cred că acest lucru se va întâmpla până în decembrie, nu mai târziu. Acum e important să organizăm un referendum, ca la anul să putem alege noi, poporul, preşedintele şi un nou parlament, cu un nou guvern, care să facă legile să lucreze şi să scape Moldova de corupţi şi de corupţie.

Anatolie Rusu, Uniunea Veteranilor Războiului de la Nistru

Ceea ce s-a întâmplat în Parlament, trebuia să înceapă de undeva. Indiferent cu cine: cu Filat, cu Plahotniuc, cu altcineva. Deputat, ministru, preşedinte, toţi trebuie să răspundă în faţa legii, numai că, în lupta cu corupţia, doar cu un singur arestat nu rezolvăm problema. Lucrurile trebuie pornite de la rădăcini, care nu-s de azi sau de ieri. Spuneţi-mi, în 24 de ani de independenţă, cine dintre prim-miniştri, miniştri, deputaţi, preşedinţi nu-s businessmeni, cu afaceri de milioane, cu castele de milioane? Din ce bani? Poporul la ziua de azi nu mai are reprezentanţi la guvernare. Ca să schimbăm situaţia, preşedintele trebuie ales de tot poporul, nu de câteva partide care l-au privatizat, iar deputaţii să fie aleşi pe circumscripţii, ca alegerile să nu mai fie o afacere a partidelor.