Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Scumpirile se țin lanț

[sondaj] Scumpirile se țin lanț

Furtul miliardului şi destabilizarea sistemului financiar-bancar a pus R. Moldova în faţa unei situaţii greu de prognozat. Scumpirile la mărfuri şi servicii, care au explodat în lanţ, pun tot mai mult la încercare buzunarele şi răbdarea simplului cetăţean. După majorarea exorbitantă a tarifelor la curent şi gaze, scumpirile au lovit preţul la pâine şi la alte produse alimentare. 

S-a scumpit şi pâinea. Există loc de mai rău?

378-BolboceanuLudmila Bolboceanu, profesoară universitară

Lucrurile sunt complicate şi se vor complica şi mai mult. Scumpirile vor lovi întreg sistemul social. Mă refer la pensii, indemnizaţii, salarii, care şi aşa erau ca vai de ele. Sărăcia se va extinde şi asupra celor care până acum se mai descurcau cumva. Nu cred că guvernul e capabil să întreprindă ceva. Dacă în locul unui program anticriză, premierul nu a făcut până acum decât să ceară populaţiei răbdare, iar deputaţii au plecat în vacanţă, lăsând lumea unu la unu cu seceta şi cu scumpirile, nu avem de unde să ne aşteptăm la bine din partea aşa-zisei noi guvernări, care de fapt e aceeaşi. Ce s-a schimbat? Un premier cu altul şi mai mulţi miniştri unii cu alţii. Schimbarea factorilor cu locul nu schimbă suma. Va fi tulburare.

Viorica-Olaru-CemortanViorica Olaru-Cemârtan, istoric

Această guvernare a avut, din 2009, destul timp şi şanse să ne convingă că este una cu noi. Din păcate, ne-a convins că este împotriva noastră. O gaşcă de nănaşi, fini şi cumetri au făcut din R. Moldova un „Bantustan”, pe care-l exploatează după poftele lor, iar nouă nu ne-au lăsat decât povara de pe urma plăcerilor şi dezmăţului lor. Trebuie să ne luăm R. Moldova înapoi, cu tot ce ne-a fost furat. Nu cred că cineva mai vede vreo soluţie în răbdare. Noi avem nevoie de o solidaritate civică generală. Dacă vom fi cuminţi şi răbdători, nu schimbăm nimic. Lipsurile se vor accentua. Numărul celor care îndură foame va creşte şi mai mult, iar mai rău decât foamea ce poate fi? Poate doar războiul.

Daniela Codreanu, filolog

Suntem în şoc. Scumpirile s-au făcut peste noapte – mai întâi curentul, gazele, după care au venit şi cele la pâine şi la alte produse alimentare. Cine ştie dacă vor fi singurele, dar chiar şi aşa, ele bat la buzunar. Sunt preţuri mari, în raport cu veniturile, care au rămas pe vechi. Nu e simplu, mai avem şi copii de şcoală, de grădiniţă, iar cheltuielile se măresc, periodic, şi aici. Într-o lume civilizată, mai întâi s-ar fi căutat acoperiri de la buget pentru scumpiri – s-ar fi mărit salariile, pensiile etc, după care şi preţurile. La noi preţurile s-au mărit, dar ce va fi cu veniturile? Premierul Streleţ a promis că va fi mai uşor din 2016. Nu cred. Lucrurile nu se vor schimba nici peste 5 ani, după furtul care a avut loc. Cum va fi, timpul va arăta.

Valentin-DolganiucValentin Dolganiuc, analist politic

Scumpirile sunt un nou jaf, pus la cale de aceeaşi guvernare criminală care a furat miliardul. Faptul că lucrurile s-au făcut noaptea, cu uşile închise, fără niciun fel de garanţii sociale, arată că scumpirile sunt o nouă schemă de jecmănire a populaţiei. A fost cursul valutar, acum avem scumpirile. Aceste scumpiri nu sunt consecinţa unor evoluţii obiective din sectorul energetic, ele sunt o consecinţă a miliardului furat. Oligarhia de la putere, în loc să-şi asume jaful şi să întoarcă statului miliardul furat, a gândit această schemă de recuperare a banilor sustraşi prin scumpiri la mărfuri şi servicii, pe care trebuie să le plătim tot noi… În R. Moldova nu se va schimba nimic atât timp cât ea va fi pe mâna unei clase politice care nici nu e capabilă şi nici nu vrea să schimbe ceva.

feodor-gheliciFiodor Ghelici, Asociaţia „Moldova Mea”

Dacă un stat nu e capabil să facă faţă preţului la pâine, e grav. Va fi şi mai grav. Să nu uităm că vine iarna, că anul a fost secetos şi că avem o guvernare bună doar de furat. Explicaţia mea la tot ce se întâmplă e că moldovenii nu ştiu să aleagă, iar ceea ce au ales s-a întors împotriva lor. Descurajaţi, moldovenii fie că fug din Moldova, fie că îndură lipsuri. Nici una, nici alta nu sunt soluţii. Soluţia ideală e unirea cu România. 3 milioane de oameni, în componenţa unei Românii de peste 20 de milioane, avem şansa să devenim Ţară şi să trăim ca lumea. Banii pe care-i aşteaptă Streleţ de la FMI nu vor veni atât de simplu, iar dacă şi vor veni, vor fi furaţi aşa cum au mai fost furaţi şi alţii. Eu sunt rus şi vreau unirea cu România.